Nieuwe premier is een vrouw: positieve reacties van middenveld, UDPS en PPRD (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft Judith Suminwa benoemd als nieuwe Congolese premier. Het middenveld en de politieke partijen UDPS en PPRD reageren positief op het nieuws, signaleert Radio Okapi.

Faida Mwangilwa, actief in het middenveld, vindt dat de president duidelijk rekening hield met de oproepen van Congolese vrouwen. “Wij verdachten dat de nieuwe vrouwelijke premier anders zal besturen”, zegt ze. Mwangilwa wijst op de grote verwachtingen van de bevolking op het vlak van veiligheid, het herstel van het staatsgezag, de sanering van de steden en dorpen en de reorganisatie bij de ambtenarij.

De regeringspartij UDPS is blij dat er voor het eerst een vrouw premier wordt. Fabien Mutomb, lid van het partijkader, verwacht dat premier Suminwa werk maakt van de slogan ‘Eerst het volk’. Mutomb denkt dat de president via Suminwa beschikt over iemand die in staat is om corruptie te bestrijden, armoede te verminderen en ontwikkeling te realiseren. De UDPS’er ziet de benoeming als een teken dat Tshisekedi zich wil inzetten voor vrouwen.

De PPRD, de partij van oud-president Joseph Kabila, is van mening dat de nieuwe regeringsleider duidelijk moet aangeven dat de speeltijd voorbij is. Ferdinand Kambere, die deel uitmaakt van de PPRD-top, hoopt dat de UDPS met de nieuwe premier een stevig plan zal bedenken om de oorlog in Oost-Congo te laten ophouden. Kambere wil verder dat de nieuwe premier veel aandacht besteedt aan het welzijn van de bevolking, de rechten van de burgers en de veiligheid.

© CongoForum, 02.04.24 (db)

Beeld – bron: Celcom du ministère du Plan/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.