Teke en Yaka beloven duurzame vrede na te streven (CongoForum)

KINSHASA – Vertegenwoordigers van de Teke (Mai-Ndombe) en de Yaka (Kwango) hebben zaterdag een globale engagementsverklaring ondertekend die zou moeten leiden tot vrede en stabiliteit in de provincies Mai-Ndombe, Kwilu, Kwango, Kinshasa en Centraal-Kongo. Dat gebeurde in aanwezigheid van president Félix Tshisekedi, in de Cité de l’Union africaine in Kinshasa.

De ondertekening kwam er na een reeks gesprekken die waren georganiseerd door de minister van Binnenlandse Zaken, Peter Kazadi.

Het conflict tussen de Teke en de Yaka gaat over grondrechten. De verschillende standpunten leidden tot veel bloedvergieten in de streek van Kwamouth. Grote aantallen burgers sloegen op de vlucht.

Beide gemeenschappen beloofden nu om de wapens te laten zwijgen en via dialoog naar een vreedzame oplossing te zoeken. Er zal ook worden gewerkt met bemiddeling en arbitrage.

President Tshisekedi bedankte de leiders van beide gemeenschappen en beloofde hen veiligheid en bescherming. Minister Kazadi wil terreinbezoeken brengen om onderscheidingen te geven aan de traditionele chefs die hielpen om de vrede te herstellen.

Het conflict liep in 2022 uit de hand. In 2023 ontstond de Mobondo-militie, die burgers met allerlei achtergronden aanviel en terroriseerde.

© CongoForum, 08.04.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Présidence de la République

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.