Zuid-Kivu: nieuwe projecten in nationaal park van Kahuzi Biega (CongoForum)

BUKAVU – In het nationaal park van Kahuzi Biega, in de provincie Zuid-Kivu, zijn er twee nieuwe projecten gelanceerd op het vlak van natuurbescherming, signaleert Radio Okapi. De projecten werden afgelopen woensdag gelanceerd in aanwezigheid van de Amerikaanse ambassadeur in Congo, Lucy Tamlyn.

De nieuwe projecten moeten de rechten van plaatselijke gemeenschappen versterken en het duurzame beheer van natuurlijke rijkdommen promoten. Volgens Lucy Tamlyn is het de bedoeling om lokale gemeenschappen van kennis te voorzien zodat ze beter kunnen omgaan met de biodiversiteit. De projecten worden gesponsord door de VS.

In het kader van de projecten zullen initiatieven worden opgezet waarmee inkomsten kunnen worden gegenereerd. Die inkomsten kunnen helpen om het nationaal park beter te managen. “Wij geloven dat samenwerking de sleutel van het succes is wanneer we ons park willen beschermen”, zegt Yves Milanga Ngay, directeur-generaal van het Congolese Instituut voor Natuurbescherming (ICCN).

De Wildlife Conservation Society (WCS) biedt ondersteuning aan het nationaal park in Kahuzi Biega. Zij hoopt dat het park een modelpark zal worden, met veel oog voor biodiversiteit en de mensenrechten. De plaatselijke gemeenschappen moeten beter worden betrokken bij alle beslissingen over het park.

© CongoForum, 12.04.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Cynthia Bashizi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.