Congo eist sancties tegen Rwanda na recente bombardementen (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese regering eist internationale sancties tegen Rwanda naar aanleiding van de recente bombardementen van kampen voor ontheemden nabij de stad Goma in Noord-Kivu. De bommen werden afgevuurd door de M23-rebellen, die steun krijgen van Rwanda. Er vielen een stuk of 15 doden.

Volgens Kinshasa zijn politieke en economische sancties tegen Rwanda dringend nodig. Zulke sancties moeten Rwanda ertoe aanzetten om af te zien van zijn ‘terroristische en moorddadige avonturen op Congolees grondgebied’, luidt het.

De Congolezen sluiten niet uit dat de recente gebeurtenissen het vredesproces van Luanda zullen beïnvloeden. Ze roepen de Angolese president João Lourenço, die het proces stuurt, om zijn verantwoordelijkheid te nemen.

Bij de bombardementen op vrijdag 3 mei stierven minstens 15 burgers en vielen er 35 gewonden, althans volgens voorlopige cijfers. De bommen ontploften in Lushagala, waar ontheemden verblijven.

In de voorbije maanden waren er nog meer aanvallen met bommen of drones die burgers viseerden: op 2 februari in Mugunga, op 7 februari in Mugunga en een kamp in Nzulo, op 17 februari op de luchthaven van Goma, op 22 februari in Sake en op 18 maart in Nzulo.

© CongoForum, 07.05.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Rosalie Zawadi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.