DR Congo: Nationale Assemblee stemt over wet op verdediging van rechten van pygmeeën (CongoForum)

KINSHASA- De Nationale Assemblee heeft op woensdag 7 april 2021 de wet betreffende de rechten van inheemse pygmeeënvolkeren (dwergvolkeren) in de Democratische Republiek Congo aangenomen. Dat melden Zoom Eco en Congolese media.

Na deze parlementaire behandeling door de nationale députés zal de tekst voor een tweede lezing naar de Senaat moeten worden teruggezonden, alvorens te belanden bij het Hooggerechtshof, waar de hoge magistraten zich zullen moeten uitspreken over de grondwettelijkheid van deze wet. Vervolgens zal de wet worden afgekondigd door de president van de DR Congo en worden gepubliceerd in het Staatsblad.

“De inheemse pygmeeënvolkeren zijn vrij en gelijk in waardigheid en rechten als Congolese burgers. Overeenkomstig artikel 13 van de Grondwet is elke vorm van discriminatie jegens hen verboden”, aldus artikel 3 van de wet betreffende de bescherming en bevordering van de rechten van inheemse pygmeeënvolkeren.

Artikel 20 van de door het Parlement goedgekeurde wet bepaalt dat “onverminderd de bepalingen van artikel 43 van de Grondwet, de toegang en de deelname van inheemse pygmeeënkinderen verplicht en kosteloos zijn op alle niveaus van het basis- en middelbaar onderwijs en de beroepsopleiding in openbare instellingen”.

10 jaar strijd

Voor de leiders van verenigingen en groepen die zich inzetten voor de rechten van inheemse volkeren, is dit een belangrijke stap voorwaarts na meer dan 10 jaar strijd. De unanieme goedkeuring van deze wet komt bijna een jaar na de goedkeuring ervan door de nationale députés.

“We hebben een belangrijke mijlpaal bereikt. Nu wachten we tot de Senaat deze wet herleest en hij wordt afgekondigd door de president,” zei de coördinator van de ‘Dynamiek van Inheemse Volken’, Patrick Saidi.

De uit Tshikapa gekozen afgevaardigde Guy Mafuta Kabongo is van zijn kant van mening dat de aanneming van de wet op de bescherming van de rechten van inheemse pygmeeën een belangrijke stap voorwaarts is. “Het is een belangrijke stap in de richting van integratie en gelijke kansen voor onze landgenoten die pygmeeën zijn,” zei hij aan het eind van de zitting.

Ruim voor de aanneming van deze wet werden wijzigingen geregistreerd. Onder meer het amendement van de afgevaardigde Garry Sakata. Laatstgenoemde nam nota van een wijziging betreffende de duur van de uitvoering, zodra de wet door het staatshoofd is afgekondigd. Artikel 142 van de grondwet van de DR Congo stelt deze termijn op 30 dagen. Plaatsvervanger Garry Sakata verzocht om een termijn van 60 dagen in plaats van 30 dagen. De wijziging is door de plenaire vergadering aangenomen.

Historisch belang

Parlementslid Ruben Rachidi Bukanga, die tijdens de huidige zittingsperiode de voornoemde wet heeft verdedigd, is van mening dat de aanneming van deze wet betreffende de rechten van inheemse pygmeeënvolkeren van historisch belang is. “Ik moet oprecht zijn. Sinds ik nationaal député ben, is dit de eerste keer dat een wet door alle volksvertegenwoordigers wordt gestemd. Dit betekent dat de nationale verkozenen de problemen die wij voor deze volkeren aan de orde hebben gesteld, hebben begrepen.

Voor de verenigingen van inheemse volkeren en die van de Bantoe die zich inzetten voor hun begeleiding, is het moment gunstig voor de voorbereiding van de volgende fasen van de wet die in het Parlement wordt gestemd, merkt Zoom Eco op.

© CongoForum, 09.04.21

Beeld-bron: MediaCongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.