05.01.06 Afrikaans geld voor herstel wegen in Congo (Afrikaanse Ontwikkelingsbank)

De zaakgelastigde van de Congolese ambassade in Tunis, Geneviève Lukusa Kayembe N’Kaya, en de waarnemende directeur van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank voor West- en Centraal-Afrika, Jaouad Mohammed Gharbi, ondertekenden het protocolakkoord zopas.

Het project in kwestie zal het interne en externe isolement van de DR Congo helpen te verkleinen. Diverse stedelijke centra, dichtbevolkte gebieden, belangrijke economische centra en diverse landen uit de subregio zullen een stuk toegankelijker worden.

Bedoeling is onder meer de provincies Bandundu, West-Kasai en Oost-Kasai beter te ontsluiten. Hetzelfde geldt voor de stadsprovincie Kinshasa. Door de investeringen moeten de levensomstandigheden van de bevolking verbeteren. De technische en operationele capaciteiten van de structuren voor wegenbeheer zullen worden versterkt. Er zal ook naar een optimale oplossing worden gezocht voor de tekortkomingen van de weg die Loange met Mbuji-Mayi verbindt.

Volgens Jaouad Mohammed Gharbi sluit het project aan bij de armoedebestrijdingsstrategie van Congo en andere prioritaire aandachtsgebieden die de Afrikaanse Ontwikkelingsbank en de Congolese regering vastlegden voor de periode 2005-2007.

"In dit verband hebben we het over de eerste pijler van de strategische as van onze interventie, waarbij de klemtoon ligt op het opheffen van sectoriële en omgevingsbeperkingen, met name door het herstellen en heropbouwen van sociaal-economische infrastructuur."

Volgens Geneviève Lukusa verkeert 80 procent van de te herstellen wegen in zo’n slechte staat dat ze niet langer kunnen worden gebruikt. Lukusa wijt de situatie aan de gevolgen van tien jaar sociaal-politieke crisis in Congo.

"Ik ben erg blij dat de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, één van de belangrijkste ontwikkelingspartners van de DR Congo, eens te meer samenwerkt met andere ontwikkelingspartners zodat voertuigen weer kunnen circuleren op één van de grote stukken van de Route Nationale nr. 1. Deze weg verbindt de provincies Beneden-Congo en Katanga en passeert door onze hoofdstad, Kinshasa, waar 8 miljoen mensen wonen. We praten hier over een afstand van 3.000 kilometer."

De Afrikaanse Ontwikkelingsbank is al sinds 1973 actief in Congo. Tot op heden trok de groep van de AOB reeds bijna 267 miljoen dollar uit voor 90 projecten in Congo. Subsidies vertegenwoordigden bijna 78 miljoen dollar van deze som.

Bron : persbericht Afrikaanse Ontwikkelingsbank, 05.01.06

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.