Zuid-Kivu: Oxfam bevoorraadt 200.000 mensen met drinkwater (CongoForum)

BUKAVU – In het territorium Fizi (Zuid-Kivu) komt er voor het eerst sinds 1960 weer drinkwater uit de kraantjes, meldt Radio Okapi. Zowat 200.000 mensen worden nu voorzien van drinkwater dankzij drinkwaterpunten die werden gefinancierd door de ngo Oxfam. De ngo wil, gespreid over twee fases, 18 dorpen van drinkwater voorzien.

Vrouwen en kinderen kunnen nu voor het eerst drinkwater aftappen in de betrokken plaatsen. Eén van de drinkwaterpunten vind je in een gezondheidscentrum van de staat in Fizi-centrum. “Sinds mijn geboorte heb ik nooit op deze manier water kunnen inslaan”, vertelt een oudere vrouw.

In Fizi wonen zowat 200.000 mensen, te verhogen met nog eens 20.000 ontheemden. Voor de komst van de drinkwaterinstallaties moesten vrouwen en kinderen vele kilometers te voet afleggen om water te vinden. Het gebeurde geregeld dat vrouwen onderweg werden verkracht door leden van milities. Elk jaar sterven ook veel mensen aan de gevolgen van cholera, een gevolg van het drinken van water van slechte kwaliteit.

Oxfam laat water uit de Mukera-rivier opvangen in de Mitumba-bergen. Dat water wordt langs een pijpleiding naar de dorpen Fizi, Sebele, Katanga en Malinda gebracht. Het gaat om de grootste waterpijpleiding die een ngo ooit liet aanleggen in de DR Congo, zegt Corinne N’daw van Oxfam.

Tijdens de eerste fase worden 5 waterreservoirs van elk 70.000 liter gebouwd. Na afwerking van fase twee zal er water gaan naar minstens 18.000 mensen in 18 dorpen, en naar onthaalfamilies.

Hier en daar is er al wel vandalisme gepleegd tegen de waterleidingen. Oxfam wil daarom de bevolking sensibiliseren. Als het vandalisme aanhoudt, zal de financiering worden stopgezet, stelt Corinne N’daw. “Ik denk niet dat de mensen dit willen”.

© CongoForum, 08.08.19

Beeld – bron : Oxfam

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.