Premier Sylvestre Ilunga tikt zijn reislustige ministers op de vingers (CongoForum)

KINSHASA – Premier Sylvestre Ilunga Ilunkamba heeft de ministers uit zijn regering opnieuw op de vingers getikt. Dat bericht Radio France Internationale.

Ilunga is van mening dat zijn ministers hun missies in binnen- of buitenland zorgvuldiger moeten organiseren. Ze moeten binnen het budgettaire kader blijven, klinkt het.

De burgerbeweging Lucha, de organisatie ODEP (‘Observatoire pour la dépense publique’) en anderen uit het middenveld vinden dat de Congolese instellingen boven hun stand leven. Premier Ilunga: “Alle missies van ministers moeten dienen om financiering te zoeken of inkomsten voor de staat te mobiliseren”.

Volgens de regeringsleider, afkomstig uit het Kabilakamp, moeten de regeringsleden vooral binnen Congo reizen maken. Missies die niet zijn voorzien in de begroting, moeten eerst de zegen krijgen van president Félix Tshisekedi, meent Ilunga.

Teugels gevierd

Een anonieme minister getuigt dat de teugels werden gevierd in de voorbije maanden. Sommige ministers zouden dure reizen in Congo of naar het buitenland hebben gemaakt. Wat het opzet van al die reizen was, is vaak niet duidelijk.

De ministers zijn naar verluidt niet blij met de opstelling van Sylvestre Ilunga. Reden: de centen voor missies zijn een belangrijke bron van inkomsten voor hen. Heel wat ministers zijn nieuwe figuren.

ODEP drukt erop dat de uitgaven van de regeringsleden strak in de hand moeten worden gehouden. Alle nieuwe ministeries functioneren in feiten buiten de begroting om. Voor reeds bestaande ministeries is het aantal wettelijk toegestane missies bekend.

Hoe dan ook leidt de houding van Ilunga tot tandengeknars : president Tshisekedi zelf reist zeer vaak met grote groepen mensen naar het buitenland, zowel in het kader van zijn functie als voor privé-doeleinden.

© CongoForum, 18.11.19

Beeld : Sylvestre Ilunga Ilunkamba
Bron : RD Congoleaks

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.