Kananga: niet-betaalde leerkrachten dreigen niet langer les te geven aan 4.000 leerlingen (CongoForum)

KANANGA – Zowat 4.000 leerlingen in Kananga (provincie Centraal-Kasaï) lopen het risico dat ze het schooljaar 2019-2020 niet zullen kunnen afmaken. Een groep niet-betaalde leerkrachten van zeven publieke, niet-conventionele scholen luidde gisteren, woensdag, de alarmbel, bericht Radio Okapi.

De leerkrachten zeggen verwonderd te zijn dat hun namen niet voorkomen op de lijst van diegenen die eind januari zullen worden betaald. Ze roepen de overheid op om dringend wat te doen om hun probleem op te lossen.

“Wij hadden al vastgesteld dat onze naamlijsten sinds juli 2019 verdwenen waren. Toen we dan de directeur van de plaatselijke SECOPE (controle- en betaaldienst van leerkrachten) daarmee confronteerden, zei hij ons dat we op de lijst van scholen staan ‘met een code 80/60’ en dat de president het bevel zou hebben gegeven om eerst de scholen met code 80/50 te betalen. Maar het staatshoofd heeft het hoegenaamd niet gehad over ‘codes’! Hij heeft toegezegd dat ‘alle’ niet-betaalden in januari zouden worden betaald”, stelt een woordvoerder van de leerkrachten. De belofte van de president om alle niet-betaalde leerkrachten hun loon uit te keren, wordt dus volgens hem duidelijk niet gerespecteerd.

Volgens deze zegsman gaat het in Kananga om vier lagere en drie secundaire scholen en riskeren hierdoor zowat 4.000 leerlingen getroffen te worden.

In een eerste reactie roept de directeur van de plaatselijke SECOPE de betrokkenen op om geduld te oefenen. Volgens hem moet nu een heel proces worden gevolgd waardoor de situatie tegen april 2020 zal opgelost geraken want zij werden, althans volgens hem, ondertussen wel gecodificeerd.

© CongoForum, 23.01.20 (PVb)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.