Coronavirus doet Congo zijn jaarbegroting aanpassen (CongoForum)

KINSHASA – Premier Sylvestre Ilunga Ilunkamba heeft maandag de voorzitters van de Nationale Assemblee en de Senaat ontmoet. Bij die ontmoeting werd er gepraat over de volksgezondheid, naar aanleiding van de coronacrisis. Het gesprek ging verder over de macro-economische situatie en de noodzaak om de Congolese begroting terug te schroeven.

Eerder was nog sprake van een begroting van 11 miljard dollar voor 2020. Maar volgens premier Ilunga Ilunkamba kelderen de inkomsten en groeit de kloof tussen de ontvangsten en de uitgaven. Dat bericht Radio France Internationale.

De coronapanedemie heeft het macro-economische kader, waarop de begroting was gebaseerd, grondig verstoord, verklaarde de premier. De Congolese economie is te zwak om de schok te kunnen verwerken.

De regering constateert nadelige gevolgen voor in- en uitvoer. De staatsinkomsten lopen heel snel terug.

Volgens de premier is het nu zaak om de cijfers aan te passen aan deze evolutie. “Het wordt moeilijk om het goedgekeurde budget te realiseren”, luidt het.

Eerder had het IMF al gezegd dat de Congolese begroting niet erg realistisch oogde. Zij verwachtte een kleinere groei van het BBP door de lagere productie in de mijnbouw. Het IMF had aan de regering gevraagd om zoveel mogelijk inkomsten te zoeken en te bepalen welke uitgaven prioriteit moesten krijgen.

In de voorbije weken pleitten organisaties uit het middenveld er vooral voor dat de grote instellingen hun eigen uitgaven gevoelig zouden reduceren.

© CongoForum, 28.04.20

Beeld – bron : Voice of Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.