Sylvestre Ilunga: “Scholen nu heropenen zou onvoorzichtig zijn” (CongoForum)

KINSHASA – “De scholen heropenen terwijl het aantal Covid-19 gevallen nog toeneemt, zou onvoorzichtig zijn”. Dat zei premier Sylvestre Ilunga gisteren in de Senaat. Maar er wordt wel nagedacht over het organiseren van examens voor kinderen van de lagere school en laatstejaars uit de middelbare school. Dat bericht Radio Okapi.

Ilunga had van de senatoren heel wat vragen gekregen over de aanpak van de coronacrisis in Congo. Volgens de premier is preventie de juiste manier om de bevolking en de volksgezondheid te beschermen. Hij herinnerde eraan dat de president in maart had beslist om scholen te sluiten, ook in de 19 provincies die niet door het coronavirus zijn getroffen. De premier zei ook dat het besluit om deze scholen te heropenen gepaard moet gaan met garanties voor de bestrijding van de ziekte.

De regering blijft nadenken over de kwestie samen met het secretariaat voor technische respons en de educatieve partners, waaronder de ouderverenigingen. In dezelfde geest is er nog een denkoefening bezig over de mogelijkheid om examens alleen voor de lagere scholen en de laatstejaars van de middelbare scholen te organiseren. Hierbij is wel rekening te houden met de maatregelen op het vlak van fysieke afstand en preventieve maatregelen. Veel hangt af van de evolutie van de pandemie.

Screening

Er waren ook vragen over tests en onderzoek bij de Congolese bevolking. Volgens Ilunga worden er tegen volgende week diagnostische tests verspreid. De regering kocht meer dan 1 miljoen ‘snelle tests’. Er is ook ander materiaal beschikbaar om diagnoses te stellen.

In Kinshasa is een COVID-19 laboratorium gepland in de ‘Cliniques universitaires’, de kliniek van Ngaliema, het Monkole-ziekenhuis, het Chinees-Congolese Vriendschapsziekenhuis in Ndjili en enkele private ziekenhuizen in de stad. Wat betreft de provincies wordt voorrang gegeven aan Centraal-Kongo, Haut-Katanga, Noord- en Zuid-Kivu, Kwilu en Ituri. De installatie van het COVID-19 laboratorium bij de faculteit geneeskunde van de Universiteit van Kinshasa (UNIKIN) kostte bijna 750.000 dollar.

Aanvankelijk was het de bedoeling om tests en onderzoeken uit te rollen in heel het land. Maar dat bleek onmogelijk omdat de diagnostische apparatuur van het INRB (Institut National de la Recherche Biomédicale, nvdr) niet overdraagbaar was naar andere locaties. En bovendien waren de ‘reagentia’ voor diagnose alleen geschikt voor de high-tech apparatuur van het INRB.

© CongoForum, 27.05.20 (rok)

Beeld: Sylvestre Ilunga Ilunkamba
Bron: la Primature

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.