Zambiaanse militairen op Congolees grondgebied: regering in Lusaka ontkent (CongoForum)

LUSAKA – De Congolese autoriteiten verklaarden vorige week dat Zambia grondgebied wilde bezetten in de territoria Moba en Pweto. Kinshasa besloot zelfs om meer manschappen te stationeren in het grensgebied met Zambia. Maar hoe ziet de realiteit op het terrein eruit?

In de provincies Haut-Katanga en Tanganyika klagen sommige Congolese verkozenen over de aanwezigheid van Zambiaanse soldaten op Congolese grond. In het territorium Moba zouden er in Kalubamba en Muliro nu al twee maanden lang Zambiaanse soldaten zijn. Een plaatselijke chef in Muliro bevestigt dit. “Twee of drie keer per dag vliegen er hier helikopters over ons gebied. De Zambianen hebben 15 km Congolees grondgebied bezet”.

In Pweto zou het Zambiaanse leger nog niet de grens met Congo zijn overgestoken, zegt Radio France Internationale op basis van plaatselijke bronnen. “Maar meer dan een week geleden zette Zambia wel manschappen en tanks langs de grens”, luidt het. Dit leidde tot een angstsfeer bij de Congolezen in Pweto. “Zambiaanse militairen zijn aanwezig in het dorp Lupia, hier vlakbij. Er zijn ook een tiental gevechtstanks. In Pweto zijn we nu in hoogste staat van paraatheid”.

De Zambiaanse regering wijst de aantijgingen van de hand en zegt dat de informatie aan Congolese kant onjuist is. “De Zambiaanse troepen zijn de grens niet overgestoken”, klinkt het vanuit Lusaka. “Ze staan opgesteld in ons eigen land. De troepen aan de grens zijn er om te patrouilleren wanneer er een veiligheidsprobleem is. En dat is ook wat ze nu doen, langs de grens, aan de Zambiaanse kant”.

Volgens Lusaka begaven Congolese soldaten zich twee maanden geleden op Zambiaans grondgebied. “Zij vielen toen dorpen aan en plunderden voedsel. Maar we weten niet of het soldaten of rebellen waren. Het is aan de Congolese autoriteiten om dat uit te vissen”, zegt de Zambiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Joseph Malanji.

De minister wijst erop dat Zambia acht buurlanden heeft. “Met zeven buurlanden zijn er geen problemen. Wij hebben er geen belang bij om land te annexeren buiten ons grondgebied. Wij zijn geen land dat zo in elkaar zit”.

In 2011 waren er al spanningen tussen beide landen wegens een conflict over het dorp Moliro in Moba. Zambiaanse soldaten verjaagden toen de Congolese politie en migratiedienst en hesen in Moliro hun eigen vlag, zegt een vroegere adviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de toenmalige provincie Katanga.

© CongoForum, 13.05.20

Beeld : kaart van Zambia
Bron : Pinterest

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.