Butembo: 40 huishoudens moeten verhuizen door aardverschuivingen (CongoForum)

BUTEMBO – In de gemeente Kimemi, een deel van de stad Butembo in de provincie Noord-Kivu, worden inwoners en slachtoffers van aardverschuivingen in Vutsundo opgeroepen om deze risicovolle site te verlaten. De burgemeester van de gemeente Kimemi vreest het ergste als de mensen niet verhuizen. Gilbert Bwambale zegt dat naar verwachting meer dan 40 huishoudens zullen verhuizen.

Volgens de burgemeester is het absoluut noodzakelijk om de slachtoffers van deze natuurramp te adviseren om te verhuizen. “Tot nu toe danken we God, want er zijn nog geen slachtoffers gevallen. De bewoners luisteren en willen bewegen. We leven mee met deze slachtoffers die door de natuur gedwongen worden te verhuizen ”, aldus Bwambale.

Gilbert Bambale vraagt nu hulp aan humanitaire organisaties: “Ik doe een beroep op de lokale, provinciale, nationale en internationale humanitaire gemeenschap om naar deze mensen in nood te komen en te kijken wat ze voor hen kunnen doen. Als er humanitaire acties zijn voor natuurrampen, is dit het moment om die middelen voor deze behoeftige mensen te gebruiken”. De gemeente zelf kan weinig of niets doen, en daarom hoopt de burgemeester op hulpverleners.

De site in kwestie is volgens de plaatselijke overheid ‘onbewoonbaar’. Er zit dan ook niets anders op dan definitief te verhuizen, luidt het.

© CongoForum – Roger Mulyata, 26.11.20 (rok)

Beeld – bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.