Klokkenluiders dringen aan op wet die hen beschermt (CongoForum)

KINSHASA – De recente toespraak van staatshoofd Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo is niet in dovemansoren gevallen. Meer nog, hij heeft de interesse gewekt van heel wat Congolezen, onder wie ook klokkenluiders. Deze laatsten willen dat er een wet komt om klokkenluiders te beschermen. Ze verwachten dat zo’n wet in het parlement wordt besproken en goedgekeurd en dat ze daarna wordt afgekondigd door de president.

Claude Mianzuila Disimba, een klokkenluider uit Oost-Kasaï, hoorde goed dat de president het in zijn speech ook had over de bescherming van klokkenluiders. “Ik hoop dat die bescherming er permanent kan komen door de goedkeuring van een wet die dit volledig verankert”, zegt Claude. Hij is van mening dat specifieke wetgeving Congo beter en sterker zal maken en de echte republikeinse waarden tot realiteit zal helpen te maken.

Zondag sprak Tshisekedi na heel wat vertegenwoordigers van politiek en samenleving te hebben geconsulteerd. Toen hij sprak over het thema justitie, verwees hij ook naar het idee om klokkenluiders wettelijk te beschermen wanneer ze feiten onthullen om personen aan te klagen die zich onrechtmatig verrijken.

© CongoForum – Albert Kabeya Mbuyi, 08.12.2020 (rok)

Beeld: Claude Mianzuila Disimba

Bron: Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.