Bisschop van Butembo-Beni roept op tot solidariteit met slachtoffers moordpartijen in Beni (CongoForum)

BUTEMBO/BENI – In een uitzending van Radio Moto Butembo-Beni heeft monseigneur Sikuli Paluku Melchisédech, bisschop van het bisdom Butembo-Beni, zowel gesproken over de strijd tegen het coronavirus als over het voortduren van de moordpartijen in de regio Beni.

De bisschop leidde maandag 4 januari in het kader van de strijd tegen Covid-19 een voorlichtingsbijeenkomst voor parochieverantwoordelijken. Aan de bijeenkomst nam ook dokter Guy Makelele deel, coördinator van de provinciale gezondheidsdienst, afdeling Butembo. Zich richtend tot de pers drong de bisschop er op aan dat iedereen in alle omstandigheden de maatregelen tegen het coronavirus strikt zou naleven.

“We moeten er niet mee wachten tot het moment dat de pandemie verwoestend zou toeslaan in onze gemeenschap, om die maatregelen na te leven terwijl we ze al sinds Ebola zo goed kennen. Het zijn maatregelen die we toen nageleefd hebben en die we nu moeten blijven toepassen. Ik begrijp niet dat sommigen er een probleem van maken en maar niet willen aanvaarden dat er een ziekte woedt waartegen we ons moeten beschermen. Men heeft niet het recht om dit niet ernstig te nemen”, zei de bisschop nog.

Wettige zelfverdediging

Wat de voortdurende moordpartijen op burgers in de regio Beni betreft, verborg monseigneur Sikuli Paluku Melchisédech zijn ontgoocheling niet. Hoewel hij absoluut het grijpen naar de wapens door de burgerbevolking ontraadt, sprak hij zich toch eerder positief uit over wettige zelfverdediging. “Dat gebeurt spontaan als je aangevallen wordt; wat zou je anders doen? Je gebruikt de energie die je hebt en dat is precies wettige zelfverdediging. Dat is iets helemaal anders dan bijvoorbeeld de aanpak tegenover een permanente dreiging. Zich indien nodig veilig verschuilen is ook een mogelijke aanpak. De aanpak vergt vooral veel solidariteit. Als men weet dat er in een gemeenschap iemand medeplichtig is aan de ellende die ons overkomt, dan moet men ook de moed hebben om dat te zeggen”, verduidelijkte Mgr Sikuli Paluku nog.

De bisschop kondigde alvast de start aan van een christelijke solidariteitscampagne met de ontheemden en andere kwetsbare mensen. “Wij hebben hier vandaag meer intern verplaatste personen dan een maand of enkele weken geleden. Zij zijn onze broeders en zusters die in omstandigheden leven waarin niemand wenst te leven. Het is dus het moment om te delen, om aan die mensen te denken en iets weg te geven van wat men heeft: kleding, voedsel, enzovoort. Dat blijft een plicht voor elke christen. Solidariteit wil zeggen: denken aan de kwetsbare mensen in ons midden”, besloot de bisschop van Butembo-Beni.

De steden Beni en Butembo en de landelijke gemeente Kasindi behoren tot de bestuurlijke entiteiten in de provincie Noord-Kivu die meerdere duizenden interne vluchtelingen opvangen, burgers die op de vlucht gingen voor de wreedheden van de ADF-rebellen in de zone Beni.
© CongoForum – Roger Mulyata, 06.01.21 (PVb)

Beeld: de bisschop van Butembo-Beni.
Bron: Radio Moto Butembo-Beni.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.