Gouverneur Kasivita: “Alleen herstel van vrede en veiligheid kan ontwikkeling in het oosten stimuleren” (CongoForum)

BUTEMBO – De gouverneur van de provincie Noord-Kivu, Carly Nzanzu Kasivita, heeft gisteren van gedachten gewisseld met vertegenwoordigers van verschillende lagen van de bevolking van de stad Butembo. Hij deed dat in de vergaderzaal van het stadhuis, kon CongoForum vaststellen.

De bespreking, die diverse uren duurde, ging over de mobilisatie van de bevolking van Noord-Kivu in het algemeen en die van Butembo in het bijzonder op het gebied van de veiligheid.

“Wij zijn naar Butembo en Beni gereisd om de bevolking te mobiliseren, zodat de veiligheidskwestie door iedereen wordt begrepen”, aldus Carly Nzanzu Kasivita. Volgens hem is het herstel van vrede en veiligheid de beste manier om de ontwikkeling van Oost-Congo te bevorderen. De gouverneur wees erop dat dit mogelijk is dankzij de gecombineerde inspanningen van de burgerbevolking, de gespecialiseerde diensten en de wettige overheid.

“De ontwikkeling van de provincie is onmogelijk als er niet in alle richtingen een gezamenlijke inspanning wordt geleverd. We moeten in Afrika, in Congo, in Noord-Kivu één principe huldigen: de Afrikaanse solidariteit. Wij hebben in Beni en hier in Butembo van de gelegenheid gebruik gemaakt om de internationale en nationale gemeenschap te blijven mobiliseren voor het vraagstuk van de kwetsbaarheid van de bevolking. In deze fase kunnen wij niet beweren dat wij de oplossing hebben voor de humanitaire situatie in Noord-Kivu”, erkende de gouverneur.

Afgelopen dinsdag hield de gouverneur, die zich sinds 16 januari in het noordelijk deel van de provincie bevindt, een toespraak tot de bevolking van het ‘chefferie’ Bashu, op het territorium van Beni. In zijn toespraak riep hij jongeren, die absoluut iets met wapens willen doen, op om massaal dienst te nemen bij het Congolese leger om zo onder de nationale vlag te dienen.

© CongoForum – Roger Mulyata, 28.01.21 (rok)

Beeld: gouverneur Carly Nanzu Kasivita

Bron: CongoForum/Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.