Ituri : brede en luide vraag naar onderzoek naar slachtpartij onder pygmeeën in Abembi (CongoForum)

BUNIA – Parlementairen uit de provincie Ituri, andere politici, het middenveld en de ‘Union des associations culturelles pour le développement’ (UNADI) eisen een nationaal en internationaal onderzoek naar een slachtpartij die onlangs plaatsvond in het dorp Abembi. Hierbij werden 46 pygmeeën vermoord. De diverse spelers en structuren vinden dat de veiligheidsdiensten veel te weinig ondernemen om zulke slachtpartijen te vermijden.

Parlementslid Wilson Adirodu is verontwaardigd over de gebeurtenissen. Hij spreekt van “gerichte moordpartijen” die erop gericht zijn om “deze eerste burgers van Ituri uit te roeien”, meldt Radio Okapi.

Het middenveld in Ituri wil dat de verantwoordelijken voor de slachtpartij in Abembi worden aangehouden en berecht. Daar is sprake van “een daad van genocide tegen het pygmeeënvolk”.

UNADI wil dan weer dat president Félix Tshisekedi alle militaire verantwoordelijken in Ituri vervangt. Deze organisatie stelt vast dat de huidige militaire verantwoordelijken er niet in slagen om de veiligheid van de bevolking te verzekeren.

© CongoForum, 18.01.21

Beeld : Wilson Adirodu

Bron : Bunia Actualité

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.