Noord-Kivu : truckchauffeurs staken wegens snel stijgende onveiligheid in de zone Ruwenzori (CongoForum)

BENI – Als gevolg van de onveiligheid in de zone Beni zijn de chauffeurs op de wegenas Beni-Kasindi gisteren, dinsdag 5 januari, een staking begonnen. De vrachtwagenchauffeurs zijn ongerust door de aanhoudende onveiligheid, veroorzaakt door het ADF op het traject Beni-Kasindi. Door die situatie zeggen zij hun leven te riskeren. Zij willen pas het werk hervatten wanneer de vrede wordt hersteld in dit deel van Beni (Noord-Kivu).

Volgens de chauffeurs is de route Beni-Kasindi-Lubiriha vandaag een ware lijdensweg geworden voor het verkeer. In alle dorpen langs de nationale weg nr. 4 is de bevolking gevlucht. Die situatie stelt de chauffeurs zeker niet op hun gemak. Zij vragen daarom dringend om de tussenkomst van de Congolese overheden.

Een chauffeur licht toe: « Wij zijn met deze staking begonnen wegens de zorgwekkende veiligheidssituatie. Wij leven permanent in angst wegens de alom heersende onveiligheid op het traject Beni-Kasindi. Toen we op weg naar Bolongo mensen tegenkwamen, hadden we nog niet te veel schrik. Maar vandaag zijn de dorpen Bolongo en Mutwanga volledig leeggelopen. Daarom hebben we beslist onze activiteiten op te schorten want de ‘slachters’ vergrijpen zich aan iedereen. »

Het baanvak Beni-Kasindi, dat vandaag in de sector Ruwenzori geteisterd wordt door de ADF-rebellen, is cruciaal voor de economie van Beni-Butembo en van de provincie Ituri – zeg maar de oude Oostprovincie. Via de grens in Kasindi-Luviriha verbindt deze weg dit gebied van de DR Congo met landen van Oost-Afrika zoals Oeganda en Kenia.

© CongoForum – Roger Mulyata, 06.01.21 (PVb)

Beeld – bron: Election-Net

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.