Kabila verliest zijn militaire lijfwacht, woningen worden voortaan bewaakt door politie (CongoForum)

KINSHASA – De woningen van oud-president Joseph Kabila zullen niet langer worden bewaakt door manschappen van de Republikeinse Garde. Voortaan zal die taak in handen zijn van de politie. Tot nu toe stond de Republikeinse Garde ter beschikking van zowel Kabila als zijn opvolger Félix Tshisekedi. Kabila verbleef sinds midden december in zijn boerderij in Katanga, maar is momenteel in Dubai.

Tot voor kort werd de private residentie van Kabila in het centrum van Kinshasa bewaakt door militairen en pantservoertuigen, meldt Radio France Internationale. Die maatregel is nu ingetrokken, en de betrokken ‘avenue’ is weer vrij toegankelijk. De militairen kregen de instructie om zich terug te trekken in Camp Tshatshi.

Nu heeft de baas van de nationale politie circa 40 politieagenten ingezet voor de veiligheid van Kabila en zijn familie in Kingakati, niet ver van Kinshasa. Alle militairen die Kabila moesten bewaken, kregen de boodschap dat hun opdracht was afgelopen.

Entourage is niet geamuseerd

Volgens RFI is de entourage van Joseph Kabila niet gelukkig met de gang van zaken. Daar is te horen dat president Tshisekedi er geen belang bij heeft om conflicten te creëren en dat de militairen van Kabila niet essentieel zijn voor de visie van het huidige staatshoofd. “De bevolking verwacht dat de huidige president zich bezig houdt met de leefomstandigheden, met het gebrek aan water in Kinshasa of met de onveiligheid in Beni, Lubero, Itombwe, Minembwe of Ituri. Die onveiligheid lijkt algemener te worden in het land. De bevolking verwacht niet dat Tshisekedi de veiligheid van zijn voorganger ontmantelt”.

In de omgeving van Tshisekedi wordt dan weer gezegd dat de Republikeinse Garde er is om het zittende staatshoofd, diens familie en hoge bezoekers te beveiligen. De Congolese wet is niet heel precies over de vraag hoe een oud-president moet worden beveiligd, al bestaan er wel bepaalde bepalingen ter zake.

© CongoForum, 22.02.21

Beeld: Joseph Kabila Bron: 24hCongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.