Noord-Kivu: strijd tegen ebola, vaccinatie is aan de gang (CongoForum)

BUTEMBO – In de gezondheidszones Biena en Katwa is al begonnen met de inentingen tegen de ziekte Ebola. De provinciale minister van Volksgezondheid in Noord-Kivu, Dr. Nzanzu Syalita, lanceerde deze ebola-vaccinatiecampagne gisteren  in de stad Butembo, die ook door deze twaalfde ebola-uitbraak is getroffen.

De vaccinaties komen er na de publicatie van sequencing-resultaten om de ebolavariant te bepalen die opnieuw circuleert in de gezondheidszones Biena en Katwa. “Het virus dat bij de eerste patiënt werd geïdentificeerd, is de Ituri-variant van de tiende ebola-epidemie”, verklaarde Dr. Nzanzu Syalita.

Ter herinnering: deze virusstam trof de provincies Noord-Kivu en Ituri tussen augustus 2018 en juni 2020. Die uitbraak was verantwoordelijk voor meer dan 2.000 doden en materiële schade veroorzaakt na verzet van de gemeenschap die in “een complot” geloofde. Meer dan 300 contacten zijn al geïnventariseerd door de responsteams in momenteel getroffen gezondheidszones.

Sinds het opnieuw opduiken van ebola in Noord-Kivu zijn in totaal 4 gevallen gemeld, waaronder 2 sterfgevallen, allemaal vrouwen. De twee patiënten worden in Butembo behandeld in een Ebola-behandelingscentrum dat sinds de recente uitbraak is opgezet in het algemene referentieziekenhuis van Katwa.

© CongoForum – Roger Mulyata, 16.02.21 (gm)

Beeld – bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.