Lubumbashi: leerlingen Luisha betogen tegen mijnbouw vlak naast hun school (CongoForum)

LUBUMBASHI- Leerlingen van het ‘Lycée Lubusha’ in Luisha, op meer dan 80 kilometer van Lubumbashi, reisden naar de koperen hoofdstad om hun ongenoegen te uiten over de mijnbouwactiviteiten die in de buurt van hun school plaatsvinden. De demonstranten menen dat hun leven in gevaar is door de ontploffing van de door de mijnbouwbedrijven gebruikte explosieven, die hun rust verstoren en de schoolgebouwen beschadigen, meldt Radio Okapi.

De meisjes van deze school werden tijdens de mars vergezeld door andere leerlingen van katholieke scholen in Lubumbashi. Zij droegen spandoeken met boodschappen als: “Voor de zaak van Luisha zullen wij niet zwijgen”, “onderwijs opofferen ten voordele van de mijnbouw is ontoelaatbaar”, en “nee tegen het analfabetisme van Congolese meisjes”.

Deze studenten hebben dit kenbaar gemaakt aan de vice-gouverneur van Haut-Katanga, die beloofde hun grieven over te brengen aan de provinciale overheid, zodat een passende oplossing zou kunnen worden gevonden.

De manifestanten hebben zich ook naar de provinciale assemblee van Haut-Katanga begeven om hun nota neer te leggen. Voor de leerlingen wordt de situatie van de mijnexploitatie naast hun school onhoudbaar.

“We zijn gekomen om alarm te slaan. Door de explosieven kunnen we niet eens slapen of studeren. We willen dat dit stopt,” zei een van de demonstranten. De voorzitter van het oudercomité van deze school verklaarde: “We kunnen het onderwijs van onze kinderen niet opofferen aan een bedrijf dat binnenkort het land zal verlaten. En wat zal er van onze staat worden?”

Mijnbouwcode

Monseigneur Emmanuel Mumba, belast met sociale acties, roept op tot naleving van de mijnbouwcode:

“De Chinezen blijven ons tijdens de onderhandelingen vertellen dat de schuld ligt bij de staat die ons deze concessie heeft verkocht. Maar dit moet op een ordelijke manier gebeuren, met respect voor onze mijnbouwcode. De mijnbouw gebeurt op op 30 meter van de school. Als ze doorgaan met de exploitatie zijn de studenten in gevaar. Dus we kunnen niet gewoon achterover leunen en de situatie laten etteren.”

© CongoForum, 08.07.22

Beeld-bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.