DR Congo: lancering tekenwedstrijd voor de pers, “Teken de vrede” (CongoForum)

KINSHASA – Wat als vrede te tekenen zou zijn? De tekenaars geloven dat het kan. Al bijna 30 jaar wordt het oosten van de DR Congo geteisterd door rebellenbewegingen. Het dodental is onmetelijk, net als het aantal verkrachtingen van vrouwen en de plundering van natuurlijke rijkdommen. Het is dan ook een algemeen verlangen om te komen tot een duurzame vrede. Het Congolese volk zweert bij vrede, rust en zonder zorgen leven, aldus Actualité.cd.

Politici doen wat ze kunnen, maar ook andere delen van de samenleving dragen verantwoordelijkheid voor de veiligheidscrisis. Kunst is geen uitzondering. Vrede blijft een van de meest terugkerende thema’s in Congolese artistieke creaties, vooral in de beeldende kunst. Dit is het geval voor de tekenwedstrijd voor de pers, geïnitieerd door Seven Idea en Kash Studio, met als thema “Teken vrede”.

De wedstrijd staat open voor alle Congolese tekenaars, amateurs en beroepsmensen, die in de DR Congo wonen. De uiterste inzenddatum is 30 september. De 10 beste tekeningen worden op 7 oktober tentoongesteld in het Nationaal Museum in Kinshasa. Op dezelfde dag worden de winnaars bekendgemaakt en de prijzen uitgereikt.

De wedstrijd biedt kunstenaars een platform om zich uit te drukken over een onderwerp dat de natie aangaat. “Cartoons in de pers zijn een middel om informatie over te brengen, een mening te geven over onderwerpen en mensen bewust te maken. Het doel van deze wedstrijd is om door middel van populaire en humoristische taal de kijk van de Congolezen op de actualiteit, verschillende nationale kwesties en hun dagelijks leven aan de kaak te stellen”, aldus de organisatoren.

De geselecteerde tekeningen mogen door de organisatie of haar institutionele of andere partners alleen voor educatieve doeleinden worden gebruikt tijdens openbare evenementen of worden opgenomen in gedrukte- of internetpublicaties. De jury bestaat uit een docent visuele communicatie, een cartoonist of perskunstenaar en een cultuurjournalist.

De inzendingen worden beoordeeld op basis van criteria als naleving van het thema van de wedstrijd, begrip van de betreffende kwesties, relevantie, originaliteit van het idee, humor, ironie en gevatheid, en productkwaliteit. De eerste en tweede prijs bedragen respectievelijk 500 dollar en 150 dollar. Als aanmoedigingsprijs wordt 50 dollar toegekend aan elk van de kandidaten op de derde tot en met de tiende plaats.

Deelnemers moeten hun inzendingen, samen met de nodige toestemmingen voor de overdracht van rechten, elektronisch sturen naar kashsixfive@gmail.com of ze rechtstreeks afgeven bij Thembo KASH, Avenue Itaga 267, Kinshasa – Lingwala, quartier Singa Mopepe (op ongeveer 300 meter van de voormalige Avenue du 24 novembre).

© CongoForum, 13.09.23 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Monoar Rahman Rony via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.