Afval in steden: “Regering moet diensten voor hygiëne en milieu nieuw leven inblazen”(CongoForum)

KINSHASA – Professor Jean-Pierre Njibu, een expert op het gebied van stedelijke problematiek en natuurrampen, heeft de regering maandag opgeroepen om de stedelijke en gemeentelijke diensten voor hygiëne en leefomgeving nieuw leven in te blazen om een einde te maken aan de verontreiniging.

Volgens de expert, die maandag te gast was bij Okapi Service, heeft de milieudienst van elke gemeente personeel de taak om ervoor te zorgen dat de omgeving schoon wordt gehouden. Dit personeel, voegt hij eraan toe, wordt betaald door de overheid via de Congolese belastingbetalers.

Volgens professor Njibu moet de staat, naast het werk dat deze medewerkers al moeten doen, via het onderwijs een milieubewust burgerschap bevorderen: “Burgerschap moet vanaf de kleuterschool worden onderwezen. Ecologisch burgerschap, milieuvriendelijk burgerschap, gaat over weten hoe te leven, weten hoe te zijn en weten hoe dingen te doen. Dat is waar ecologie over gaat, en het milieu gaat over weten hoe te leven”.

Volgens deze expert moet de overheid milieuburgerschap tot een van de voorwaarden maken voor succes op school: “Burgerzin is de manier waarop je vaderlandsliefde leert. Je zult zien dat mensen veel dingen leren. We bagatelliseren belangrijke dingen die mensen opbouwen”.

Milieu-educatie moet thuis beginnen, doorgaan op school en de universiteit en worden uitgebreid naar andere aspecten van het leven, aldus nog de professor.

© CongoForum, 05.04.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.