Bas-Uele: herstel weg Buta-Bambesa- Poko-Isiro start binnenkort (CongoForum)

BUTA – Goed nieuws voor de gebruikers van de weg Buta-Bambesa-Poko-Isiro op de Route Nationale 25. Gouverneur Jean-Robert Nzanza Bombiti is er in geslaagd om regeringsteun los te krijgen voor het project om de provincie Bas-Uele te ontsluiten.

De herstelling van de weg zou binnen een week of drie starten, schrijft Les Dépêches de la Tshopo. Het Nationaal Fonds voor Wegenonderhoud (FONER) heeft 450.000 dollar vrijgemaakt. Deze middelen staan sinds december 2023 op de rekening van het Provinciaal Wegenbureau van Bas-Uele.

De minister van Infrastructuur en Openbare Werken, Alexis Gisaro Muvunyi, gaf in een brief van 21 maart 2024 aan de directeur-generaal van het Wegenbureau de opdracht om al betalingen te doen zodat de werken kunnen beginnen.

Volgens de berekening van de minister bedraagt het door FONER betaalde bedrag nauwelijks 11 of 12% van de contractuele kosten, wat veel minder is dan de gevraagde 1,5 miljoen dollar of de 30% van de contractuele kosten die een solide start van de werken konden garanderen.

De minister vroeg daarom aan de directeur-generaal van FONER om extra middelen vrij te maken zodat de eerste werken al zeker kunnen plaatsvinden, in afwachting bij extra geld.

Het herstel van de weg Buta-Isiro zal de toegang tot de provincie Bas-Uele aanzienlijk verbeteren. Het gaat om een andere route voor de bevoorrading van de stad Buta en omstreken.

© CongoForum, 08.04.24 (em)

Beeld – bron: Godelieve Omondo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.