Belgisch gemeenteraadslid dient motie in over crisis in oosten van Congo (CongoForum)

SINT-JOOST – Yves Bassambi, gemeenteraadslid in Sint-Joost-ten-Node, in Brussel, roept sinds enkele dagen op om de vrede in het oosten van de Democratische Republiek Congo te herstellen. Daartoe heeft deze Belg van Congolese origine in de gemeenteraad een motie ingediend over de veiligheids- en humanitaire crisis in het oosten van het land.

Onder de titel “Neen tegen de oorlog in het oosten van de DR Congo” wilde Bassambi de noodklok luiden en zijn collega-raadsleden aansporen om zich in te zetten voor de naleving van het internationaal humanitair recht in dit deel van de Democratische Republiek Congo.

Zijn motie heeft 3 hoofddoelen: vrede bevorderen en alle bilaterale en multilaterale initiatieven steunen die gericht zijn op een onmiddellijk en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren van alle gewapende groepen die actief zijn op Congolees grondgebied. “De motie roept ook op tot de terugtrekking van de M23 en alle andere gewapende groepen van het Congolese grondgebied. Er wordt verder opgeroepen tot de oprichting van een internationaal tribunaal voor de berechting van mensenrechtenschendingen die sinds 1990 op Congolees grondgebied zijn begaan”, zegt Bassambi.

Volgens de Verenigde Naties zijn in de voorbije decennia in de Democratische Republiek Congo meer dan 6 miljoen mensen omgekomen en bijna 7 miljoen mensen ontheemd geraakt.

© CongoForum, 05.04.24 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Philippe Van de Velde via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.