Bijna 50.000 straatkinderen in Kinshasa in 10 jaar tijd (CongoForum)

KINSHASA – Het ‘Réseau des éducateurs des enfants et jeunes de la rue’ (REEJER) zegt dat er in Kinshasa in de afgelopen tien jaar bijna 50.000 kinderen zijn gesignaleerd die op straat leven.

De voorzitter van de Raad van Bestuur van REJEER, professor Lino Pungi, presenteerde de cijfers aan de pers ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Straatkind, die op 12 april werd gevierd, schrijft Radio Okapi.

Professor Lino Pungi zei dat het thema van dit jaar “Verschijning” was. Volgens hem is het de bedoeling om te focussen op de zorg en de socio-professionele re-integratie van straatkinderen. Hij waarschuwde ook voor de risico’s die verbonden zijn aan de voortdurende toename van het aantal straatkinderen.

De professor noemde met name de stedelijke criminaliteit: “Als elk van deze kinderen morgen minstens twee kinderen zou krijgen, zouden we in één generatie 100.000 mensen op straat hebben. Deze jonge mensen zullen door de straten zwerven, bedelen, kleine diefstallen en alle vormen van stedelijke criminaliteit plegen. We zien het nu al: de shégué en kuluna dringen ons leven zodanig binnen dat we zelfs beginnen te praten over ‘shéguénisering'”.

De man van REEJER gelooft dat deze jongeren, als ze goed worden begeleid, een reserve aan mankracht kunnen vormen in de vitale sectoren van de stad Kinshasa. Hij betreurt dat dit menselijk kapitaal wordt verspild.

REEJER staat open voor elke vorm van partnerschap die helpt om kinderen in Congo beter te beschermen.

De viering van de internationale dag ging gepaard met ludieke en educatieve activiteiten die voor kinderen werden georganiseerd als onderdeel van de promotie van de bescherming van de rechten van straatkinderen.

© CongoForum, 18.04.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.