Driedaagse workshop over strategie in onderwijs (CongoForum)

KINSHASA – Het ‘Secrétariat permanent d’appui et de coordination du secteur de l’éducation’ (SPACE) en UNESCO organiseren van 17 tot 19 april 2024 in Kinshasa een driedaagse workshop om het driejarige werkplan voor 2024-2026 voor de sectorale strategie voor onderwijs en opleiding (SSEF) op te stellen, samen met de belangrijkste belanghebbenden op onderwijsgebied.

De doelstellingen van de workshop zijn het presenteren van de methodologie voor het opstellen van het werkplan en de voorgestelde aanpak; het opzetten van de verschillende werkgroepen; het identificeren van sectorale prioriteiten; en het integreren van gender in de planning.

“De Democratische Republiek Congo heeft zich ertoe verbonden haar onderwijssysteem om te vormen en de kwaliteit ervan te verbeteren. De zwaktes en tekortkomingen zijn geïdentificeerd in een analyse van vier gunstige factoren die het mogelijk zullen maken om de substantiële en duurzame veranderingen in gang te zetten die de voorgestelde prioritaire hervorming voorstaat, namelijk het beroep van leraar nieuw leven inblazen voor een veerkrachtig en performant onderwijssysteem. Tegen deze achtergrond is UNESCO aangewezen als partner voor capaciteitsopbouw voor belanghebbenden in het onderwijssysteem, dankzij financiering van het Global Partnership for Education (GPE)”, zegt Joseph Potopoto, vertegenwoordiger van UNESCO in de DR Congo, bij Actualité.cd.

Het project bestaat uit drie onderdelen: genderbewuste planning, coördinatie van het onderwijsinformatie- en -beheersysteem (SIGE) en coördinatie van de sectorale dialoog. De SSEF maakt deel uit van de eerste component van het project.

De Democratische Republiek Congo is, samen met een aantal andere Afrikaanse landen, in aanmerking gekomen voor financiering door het Wereldwijde Partnerschap voor Onderwijs, met als doel het onderwijssysteem om te vormen op basis van een partnerschapspact rond een prioritaire hervorming met als titel “Kwaliteit van leerkrachten en onderwijs”. Om de doelstellingen van dit partnerschap te bereiken, leek het essentieel dat het systeem zelf in staat zou zijn om vooruit te plannen, een gebied dat noodzakelijk werd geacht en een factor die de transformatie van het systeem bevordert”, voegt Juvence Nduku van SPACE toe.

Het belangrijkste doel van de workshop is om de spelers in het onderwijs te informeren, te trainen en die kennis te delen. Er kwamen ongeveer 50 deelnemers bijeen voor de lancering van het project en bijna 35 experts voor het technische werk.

© CongoForum, 19.04.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.