Einde ramadan: stadsbestuur Goma verbiedt grote publieke bijeenkomsten (CongoForum)

KINSHASA – Ook in de DR Congo vieren moslims Aïd El Fitr, het einde van de ramadan. In de stad Goma (Noord-Kivu) krijgen de moslims wel beperkingen opgelegd. Dat heeft te maken met de oorlog met M23. De rebellen van M23 zitten niet heel ver van de stad, en daarom heeft de burgemeester van Goma grote publieke bijeenkomsten in het teken van het ‘Suikerfeest’ verboden.

Het stadsbestuur liet aan de leiders van de plaatselijke islamitische gemeenschap weten dat het grote slotgebed, aan het einde van de ramadan, om veiligheidsredenen niet mag plaatsvinden in het ‘Stade de l’unité’. Dat moet gebeuren in de diverse moskeeën, is de boodschap, zo bericht Actualité.cd.

Aïd El Fitr is vooral een feest waarbij moslims delen en solidariteit tonen, in het bijzonder ten aanzien van mensen in armoede. “We maken van de gelegenheid gebruik om aan de wereld te zeggen dat we vrede nodig hebben in het oosten van Congo”, reageert Hussein Siraj, een plaatselijke moslim.

In delen van Oost-Congo is er nog veel geweld. Dat heeft onder meer te maken met de rebellen van M23 en ADF. De Alliance Fleuve Congo (AFC), de groepering van Corneille Nangaa, is een structuur waar ook M23 deel van uitmaakt. Deze alliantie wil de stad Goma innemen, om daarna op te rukken naar Lubero en Beni.

© CongoForum, 10.04.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Blaise Makasi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.