Equateur: 3.000 gemelde gevallen van monkeypox, 241 doden (CongoForum)

MBANDAKA – Volgens de cijfers van de provinciale epidemiologische surveillance-eenheid werden er in de afgelopen 4 maanden in de provincie Equateur 3.000 gevallen van apenpokken (monkeypox) gesignaleerd. Dat meldt Radio Okapi. 241 mensen zijn al aan de ziekte gestorven.

De cijfers werden afgelopen woensdag, 17 april, door de epidemiologische surveillance-eenheid in Mbandaka bekendgemaakt. De ziekte is wijdverspreid in 17 van de 18 gezondheidszones van Equateur, zo blijkt.

Volgens dezelfde bron is de gezondheidszone Lotumbe het zwaarst getroffen, met 2.127 gemelde gevallen, terwijl Lilanga-Bobangi het minst getroffen is, met 5 gevallen. De stad Mbandaka, met haar drie gezondheidszones, heeft al meer dan 60 gevallen gehad. En ook daar waren er overlijdens als gevolg van de ziekte.

Bij gebrek aan middelen en medicijnen gaan dorpsbewoners zelden naar het ziekenhuis en zoeken ze liever een inheemse behandeling bij traditionele genezers, terwijl anderen zich tot predikanten wenden. Helaas worden hierbij alle preventiemaatregelen volledig genegeerd. Dit gebrek aan hygiëne draagt volgens de experts dan ook enorm bij aan de snelle verspreiding van de ziekte. De experts roepen de nationale autoriteiten op om dringend op actie te ondernemen.

In de gezondheidszones Boleke en Monyeka zijn verschillende sterfgevallen geregistreerd bij gebrek aan de juiste zorg. Gezondheidswerkers doen overal hun best om de patiënten te behandelen; twee gezondheidszones krijgen hierbij de steun van Artsen Zonder Grenzen.

Tot op heden werden alleen in de zone Makanza nog geen gevallen gemeld.

© CongoForum, 19.04.24 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.