Félix Tshisekedi mikt op creatie van 6,4 miljoen jobs (CongoForum)

KINSHASA – Meer banen creëren voor een solide professionele toekomst in de Democratische Republiek Congo, dat is de wens die president Félix Tshisekdi woensdag 3 april uitsprak op een bijeenkomst over werkgelegenheid die werd georganiseerd door de Nationale Dienst voor Arbeidsbemiddeling (ONEM), schrijft de Kinshasa Times.

Volgens de uittredende minister van Werkgelegenheid, Claudine Ndusi, is de president vastbesloten om tegen 2028 meer dan 6,4 miljoen banen te creëren, in het bijzonder door nog meer ondernemerschap bij jongeren te promoten.

“Ik ben vastbesloten om mijn belofte om meer banen te creëren tijdens deze ambtstermijn van vijf jaar waar te maken”, zei Felix Tshisekdi. Bij zijn eedaflegging op 20 januari 2024 in het Martelarenstadion in Kinshasa zei de president meer jobs te willen creëren door ondernemerschap te stimuleren, in het bijzonder bij jongeren.

De ONEM is een regelgevende instantie voor de arbeidsmarkt in Congo. De dienst is verantwoordelijk voor de registratie van werkzoekenden, de uitgifte van kaarten voor werkzoekenden en visa voor arbeidscontracten, het organiseren van werving voor vacatures en het verzamelen, verwerken en verspreiden van statistieken over de arbeidsmarkt.

Werkloosheid blijft echter een fenomeen dat de meerderheid van de Congolese jongeren treft. Jongeren tussen 18 en 24 jaar brengen daarom veel tijd in de kerk door om daar de gunst van God af te smeken.

In deze context worden jonge vrouwen meer getroffen door deze dramatische werkloosheidssituatie, vermits hun werkloosheidscijfer bijna 20% bedraagt, terwijl dat van jonge mannen 12% blijft. Vooral jongeren worden getroffen door werkloosheid in proporties die het dubbele zijn van het nationale gemiddelde.

Andere studies tonen aan dat een van de grootste problemen bij het analyseren van de werkloosheid in Congo de moeilijkheid is om een relevante diagnose te stellen van het aantal werklozen en hun kwetsbaarheid. Reden: de informele sector weegt erg zwaar door in de Congolese economie.

© CongoForum, 05.04.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/J. Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.