Hadja Lahbib over nieuwe Congolese premier Suminwa: “Ik geloof dat ze de uitdagingen aan kan” (CongoForum)

KINSHASA – De nieuwe Congolese premier, Judith Suminwa Tuluka, had woensdag een ontmoeting met Hadja Lahbib, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, die op officieel bezoek is in de Democratische Republiek Congo. Dat signaleert de redactie van La Voix du Kongo Central.

Minister Lahbib feliciteerde de premier met haar benoeming als regeringsleider. Daarna bespraken de twee de uitdagingen voor de volgende Congolese regeringsploeg.

Hadja Lahbib bevestigde de solidariteit van de Belgische regering en de bereidheid om mevrouw Judith Suminwa in staat te stellen de uitdagingen van haar regering aan te gaan. Judith Suminwa gaat de geschiedenis van Congo in als eerste vrouwelijke eerste minister. Er wachten haar enorme uitdagingen zoals de diversifiëring van de economie en de vele hervormingen die moeten worden doorgevoerd om Congo democratischer te maken.

Tijdens de ontmoeting kwam ook de veiligheidssituatie in het oosten van het land aan bod. Hadja Lahbib maakte van de gelegenheid gebruik om te herhalen dat België het Congolese leger steunt in zijn strijd tegen ‘de agressors’. “We leveren al steun in de vorm van militaire trainingsprogramma’s. We trainen een bataljon in Kindu en we steunen ook met de standpunten die we in het openbaar innemen en waabij we oproepen om de territoriale integriteit van Congo te respecteren. Congo is een van de belangrijkste landen voor onze ontwikkelingssamenwerking”, klonk het.

Over Judith Suminwa

De Belgische minister beschouwt Judith Suminwa’s ervaring als minister van Planning als een grote troef voor haar nieuwe functie. Ze verwacht veel van de nieuwe Congolese premier. “Ze is een vrouw die voorbestemd is voor een grootse carrière. Ze was minister van Planning. Ze heeft dus een goede kennis van de economische uitdagingen in Congo. Ik denk dat ze de uitdagingen waar ze voor staat, aan kan”, verklaarde de minister.

Op het vlak van ontwikkelingssamenwerking focust het Belgisch-Congolese partnerschap op onderwijs, gezondheid, economische groei, landbouw, het coachen van vrouwen, armoedebestrijding, enzovoort.

Op maandag 1 april 2024 werd Judith Suminwa Tuluka de eerste vrouwelijke premier van de Democratische Republiek Congo (DRC). De 50-jarige vrouw, die Jean-Michel Sama Lukonde opvolgt, laat alvast zien dat ze snel aan de slag wil met de vorming van haar regeringsploeg.

© CongoForum, 11.04.24 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/J. Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.