Kinshasa: PPRD verzet zich tegen ‘diabolisering’ van oud-president Kabila (CongoForum)

KINSHASA – De Parti du peuple pour la reconstruction et le démocratie (PPRD) vindt het niet kunnen dat haar boegbeeld, oud-president Joseph Kabila, wordt gediaboliseerd. Dat staat in een communiqué dat ook bij Radio Okapi belandde.

Een belangrijke figuur uit de Alliance du Fleuve Congo (AFC), Eric Nkuba, verklaarde onlangs dat die groepering steun krijgt van diverse prominente Congolezen, onder wie Kabila. Volgens de PPRD is die bewering compleet ongegrond. De partij denkt dat medestanders van president Félix Tshisekedi door valse aantijgingen Joseph Kabila in diskrediet willen brengen.

De PPRD stelt van zijn kant dat de rebellen van M23 weer tot leven werden gewekt door de huidige Congolese machthebbers. Die laatsten zouden ‘geheime akkoorden’ hebben gesloten met M23, luidt het.

Ook het Front Commun pour le Congo (FCC), de alliantie rond Kabila, wijst de aantijgingen aan het adres van de gewezen president met klem van de hand. Volgens het FCC is Joseph Kabila ‘een man van de vrede en de dialoog, een patriot en een democraat’. En ook ‘een staatsman die respect heeft voor de Grondwet en voor zijn eed om die na te leven’.

“De president geeft dagenlang toespraken en trekt muren van lamentaties op. In plaats daarvan zou hij beter nadenken, consulteren, luisteren, plannen, organiseren, verenigen, motiveren, mobiliseren, beslissen en handelen”, aldus het FCC.

Het FCC is nog altijd vastbesloten om “de dictatuur te doen mislukken en de geplande transformatie van de DR Congo te verhinderen”, luidt het.

© CongoForum, 10.04.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.