Lastig: nieuwe Congolese instellingen laten op zich wachten (CongoForum)

KINSHASA – Het duurt lang voor de nieuwe Congolese instellingen er zijn, en dat heeft een impact op het leven van de bevolking. Dat constateert Radio Okapi. De huidige situatie blokkeert het hele publieke apparaat. President Félix Tshisekedi legde opnieuw de eed af, maar verder moeten alle instellingen in de praktijk nog worden vernieuwd.

De ontslagnemende regering handelt nu de lopende zaken af. De nieuwe premier, Judith Suminwa, wacht op de installatie van het definitieve bureau van de Nationale Assemblee om haar regering te laten aantreden. Bij het Grondwettelijk Hof is het mandaat van sommige rechters al afgelopen; zij moeten dus worden vervangen. De nieuwe Senaat en de nieuwe provinciegouverneurs moeten nog worden verkozen.

In sommige delen van Congo is er nog altijd veel onveiligheid. Ook op sociaaleconomisch vlak ligt er veel werk op de plank. Aan uitdagingen is er dus zeker geen gebrek.

Het voorlopige bureau in de Nationale Assemblee kan in de praktijk haast niets doen, tenzij dan verkiezingen organiseren voor een definitief bureau en ervoor zorgen dat dit begint te draaien.

President Tshisekedi heeft een regering nodig om zijn visie te kunnen uitvoeren. Zolang die nieuwe regering er niet is, wordt hij ook geblokkeerd.

© CongoForum, 10.04.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Grace Amzati

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.