Maniema: Kindu viert Aïd El Fitr met vredesboodschap (CongoForum)

KINDU – De moslims van Kindu vierden, net als hun geloofsgenoten over de hele wereld, Aïd El Fitr op woensdag 10 april, het einde van de ramadanmaand. Op een aantal plaatsen in de stad werden gebedsceremonies gehouden, waarbij de gelovigen samenkwamen om deze belangrijke gebeurtenis te vieren.

Een van de belangrijkste ceremonies vond plaats op het voorplein van de moskee in de wijk Brazza, schrijft Actualité.cd. De hoofdimam van de Islamitische Entiteit van Maniema, Sheikh Omari Morisho bin Baruani, maakte van de gelegenheid gebruik om de mensen van Maniema op te roepen om na de Ramadan vrede te cultiveren en haat uit te bannen.

In zijn preek wenste Cheik Omari allereerst alle moslims een fijne vakantie en vroeg hij de goddelijke zegen voor hun toewijding tijdens de Ramadan. Verder drong hij er bij de gelovigen op aan om de positieve waarden die ze tijdens het vasten hebben verworven te behouden, in het bijzonder vrede en mededogen. “Ik hoop ook dat moslims na deze 30 dagen van vasten in staat zullen zijn om vrede te cultiveren zoals de Here God en zijn discipel Mohammed altijd hebben gezegd”, zei sjeik Omari. “Ik nodig moslims uit om haat en ruzies uit te bannen en om niet samen te werken met mensen die hen in de problemen kunnen brengen. We moeten het voorbeeld van onze profeet volgen.”

De imam benadrukte ook het belang van wederzijdse hulp en solidariteit tussen moslims, en herinnerde aan de lessen die zijn geleerd tijdens de ramadan toen rijk en arm samenkwamen in delen en medeleven. “Ik nodig moslims ook uit om elkaar en anderen te helpen, want tijdens de 30 dagen van de vastentijd leren we veel van mensen, zowel rijk als arm, om hun buren niet te haten.”

Tot slot riep sjeik Omari op tot eenheid en volharding in het gebed en onderstreepte hij het belang van cohesie tussen moslims om de uitdagingen van het leven het hoofd te bieden.

Wedstrijd over kennis van de Koran

Naast de gebeden was er ook een wedstrijd over de kennis van de Koran op de centrale tribune van Kindu. Veel moslims namen deel aan deze culturele activiteit en deden hun best om hoog te scoren.

De Aïd El Fitr-vieringen in Kindu vonden plaats in een sfeer van vrede en eenheid.

© CongoForum, 11.04.24 (rk)

Beeld – bron:(illustratief) Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.