Monique Gieskes beloond voor leiderschap bij palmoliebedrijf PHC (CongoForum)

KINSHASA – Monique Gieskes, algemeen directeur van de onderneming Plantations et Huileries du Congo (PHC), werd gisteren in Kinshasa geëerd met de Emergence-prijs, uitgereikt door de vereniging “Congo Emergence Plus”. Die verenigt advocaten, journalisten, analisten en onafhankelijke waarnemers uit de Democratische Republiek Congo. Ze kreeg de prijs als erkenning voor haar opmerkelijke inzet en acties als topvrouw van PHC.

Gieskes werd erkend voor haar voorbeeldig leiderschap sinds haar aanstelling als CEO van PHC in 2021, aldus Actualité.cd. De prijs voor Monique Gieskes volgt op een objectieve beoordeling en nauwgezette opvolging van haar acties door de jury van de Congo Emergence Plus-vereniging. Haar inspirerende toespraak op 8 maart 2024, Internationale Vrouwendag, was ook een doorslaggevende factor bij de toekenning van de prijs. Onder haar leiding is het aandeel van vrouwen in het personeel van PHC gegroeid van 4,5% naar 14,1%. Sommige van de vrouwen bekleden leidinggevende functies.

“We hebben mevrouw Monique Gieskes gekozen wegens haar knowhow, haar expertise en haar ambities om van PHC een bedrijf te maken dat beantwoordt aan de behoeften van de bevolking en bijdraagt tot de ontwikkeling, het streefdoel van ons staatshoofd met het oog op de opkomst van ons land”, verklaarde Jean Delors Kabamba, voorzitter van Congo Emergence Plus, aan de pers. “Mevrouw Gieskes belichaamt de uitmuntendheid van de vrouw die ons land nodig heeft. Sinds haar aantreden als baas van PHC is er aanzienlijke vooruitgang geboekt, wat onze jury heeft overtuigd om haar te steunen in haar streven naar de promotie van vrouwen. We hebben net de maand maart achter de rug, belangrijk voor de rechten van vrouwen. Het is van vitaal belang dat vrouwen naar voren treden, zelfstandig worden en een grotere rol spelen in de ontwikkeling van ons land. Daarom vonden we het nodig om haar onze steun te geven, omdat ze een van de uitmuntende vrouwen is die de Republiek vooruit kan helpen”.

De CEO van PHC bedankte de organisatoren en maakte van de gelegenheid gebruik om de prijs op te dragen aan haar collega-vrouwen. Ze bevestigde ook haar vastberadenheid om nog meer te doen voor de promotie van de vrouw.

“Ik ben vereerd en bevoorrecht, omdat ik ervan overtuigd ben dat deze prijs niet alleen van mij is, maar het resultaat van de bijdrage van elke medewerker. Daarom wil ik deze trofee opdragen aan alle vrouwen die in het bedrijf werken, omdat ze een aanzienlijke impact hebben in hun afdelingen. Ik wil ook onze vrouwelijke collega’s hier vandaag feliciteren die werden geëerd met de PHC Awards, onze jaarlijkse prijsuitreiking voor uitmuntendheid en topprestaties. Bij deze gelegenheid wil ik nogmaals onze inzet voor genderevenwicht bevestigen. We blijven werken aan een omgeving waarin gelijke kansen realiteit zijn”, aldus Gieskes.

Onder impuls van de meerderheidsaandeelhouder, Kuramo Capital Management, en onder leiding van Monique Gieskes, steeg de palmolieproductie van PHC met 77%, van 42.000 ton naar 80.000 ton per jaar in 2023, waardoor de levensomstandigheden van de 10.000 medewerkers en de omliggende gemeenschappen zijn verbeterd, aldus Actualité.cd.

PHC stak ook geld in sociale projecten, zoals de bouw van 24 scholen, allemaal met voorzieningen, die onderwijs bieden aan bijna 10.000 kinderen op de 3 sites van het bedrijf, 4 grote ziekenhuizen, 18 dispensaria en 4 gezondheidscentra, evenals de installatie van 72 drinkwaterputten ten bate van de werknemers en de gemeenschappen rond de sites die palmolie produceren.

Monique Gieskes studeerde aan de Universiteit van Lauderdale in Florida (VS) en heeft een MBA van de Frankfurt School of Finance and Management. Naast haar carrière in de palmolie-industrie was ze actief rond de internationale bescherming van merken.

© CongoForum, 04.04.24 (rk)

Beeld – bron: PHC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.