Nadenken over geestelijke gezondheid op het werk in Congo (CongoForum)

KINSHASA – De DR Congo staat voor een aantal uitdagingen op verschillende gebieden. Tot de meest dringende behoren de onveiligheid, de honger, natuurrampen. Volgens specialisten hebben deze problemen een impact op de bevolking en creëren ze een psychologische toestand die niet ideaal is voor een normaal mens. Vandaar het probleem van geestelijke gezondheid in het algemeen, en geestelijke gezondheid op het werk voor degenen die dagelijks werken.

In een land waar een groot deel van de bevolking leeft van minder dan 1 dollar per dag, maar wel veel ‘dagwerk’ moet doen, is het niet verrassend om veel gevallen van geestelijke gezondheidsproblemen te vinden, bericht Actualité.cd. Het exacte cijfer is niet bekend, omdat er helemaal geen volkstelling in Congo wordt gehouden, maar het ministerie van Volksgezondheid heeft vorig jaar het cijfer van meer dan 20 miljoen personen genoemd.

Probleem oplossen

Om de balans op te maken houden twee programma’s van het Congolese ministerie van Volksgezondheid – het nationale programma voor geestelijke gezondheid en het programma voor gezondheid op het werk – een vijfdaagse workshop in Kinshasa om een stappenplan op te stellen voor het initiatief voor geestelijke gezondheid op het werk. Verschillende organisaties nemen deel aan de besprekingen, waaronder USAID, UNFPA, PNSM, PNMLS en de Wereldorganisatie tegen drugs.

De experts werken aan het inventariseren van de situatie, het vastleggen van normen, het opstellen van behandelingsprotocollen, het opbouwen van de capaciteit van de betrokken spelers en het uitvoeren van gezondheidsonderzoek. De algemene basis voor deze aanpak is de gezamenlijke verklaring van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) in september 2022.

“Op basis van deze gegevens kunnen we een beleid en strategieën maken om verschillende geestelijke gezondheidsproblemen op het werk te voorkomen, wat de lichamelijke gezondheid van werknemers zou ontzien”, legt dr. Samba Gédéon, directeur van het nationale programma voor geestelijke gezondheid, uit.

Het bevorderen van de geestelijke gezondheid op het werk in Congo betekent het garanderen van een duurzame ontwikkeling van het land, voegt de arts eraan toe: “De meeste fysieke gezondheidsproblemen van werknemers en de miljoenen verloren werkdagen op het werk zijn in de eerste plaats te wijten aan mentale gezondheidsproblemen, die dan weer hun weerslag hebben op de fysieke gezondheid. Daarom zal het preventieprogramma op de werkplek zorgen voor een goede gezondheid en op zijn beurt de productiviteit en prestaties van werknemers verhogen en de economie van het land een impuls geven”.

Geestelijke gezondheid en drugs

De Wereldfederatie tegen Drugs neemt deel aan de conferentie via haar landendirecteur. Ze wil graag deelnemen aan dit debat om strategieën te ontwikkelen die rekening houden met het gebruik van drugs en andere psychotrope stoffen.

“Er is een verband tussen geestelijke gezondheid en drugsmisbruik of stoornissen die verband houden met het gebruik van psychotrope stoffen. Dit is een uitstekend initiatief dat ons in staat stelt om onze inspanningen te bundelen, want geestelijke gezondheid is een grensoverschrijdend probleem, net als het gebruik of de consumptie van drugs, het beïnvloedt alle aspecten van het leven. Vooral wat betreft het beroepsleven, want veel werknemers zijn het slachtoffer van geestelijke gezondheidsproblemen, maar ze zijn ook het slachtoffer van problemen die te maken hebben met het gebruik van drugs en psychotrope stoffen”, zei Dandy Yela Y’Olemba, landendirecteur van de Wereldfederatie tegen Drugs, bij de opening van de workshop.

Hij is van mening dat de strategie en het stappenplan ook het aspect van stoornissen in verband met het gebruik van stoffen of het verbruik van drugs moet omvatten. “Als er geen rekening wordt gehouden met dit aspect, zal het maar half werk zijn”, benadrukt Dandy Yela Y’Olemba.

Geestelijke gezondheid, een universeel mensenrecht

In Kinshasa is de stilte rond geestelijke gezondheid een uitdaging die de Congolese samenleving niet langer kan negeren. Afgelopen januari lanceerde de WHO een dringende oproep aan de Congolese gemeenschap om een empathisch gesprek aan te gaan over geestelijke gezondheidsproblemen.

De workshop, die op 16 april van start ging, duurt tot 20 april en vindt plaats in het Hôtel Héléna in Kinshasa. Aan het slot van de workshop zal een routekaart voor het initiatief voor geestelijke gezondheid op het werk worden opgesteld om de discussies te bezegelen. Het doel is om de belangrijkste fasen te definiëren voor de realisatie van dit initiatief voor geestelijke gezondheid op het werk in zowel de publieke als de private sector.

De situatie op het gebied van de geestelijke gezondheid in de DR Congo blijft verontrustend. Volgens het ministerie van Volksgezondheid lijden ongeveer 20 miljoen Congolezen aan psychische stoornissen.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de kwestie onder de aandacht gebracht door het thema “Geestelijke gezondheid is een universeel mensenrecht” centraal te stellen op de Werelddag voor Geestelijke Gezondheid.

Verschillende factoren liggen ten grondslag aan de problemen met de geestelijke gezondheid in Congo. Het land is getroffen door een ernstige voedselcrisis, ondanks zijn 80 miljoen hectare landbouwgrond en uitgestrekte water- en bosgebieden. Meer dan 60% van de Congolese bevolking kampt met een vorm van voedselonzekerheid, terwijl 40% van de Congolese kinderen achterblijft door ondervoeding.

De honger zweeft boven het land en er is maar één schok voor nodig om miljoenen mensen in extreme voedselonzekerheid te storten.

© CongoForum, 19.04.24 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Gordon Johnson via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.