Regeringswoordvoerder Muyaya is ontsteld over uitspraken kardinaal Ambongo (CongoForum)

KINSHASA – De minister van Communicatie, Patrick Muyaya, is het oneens met kardinaal Fridolin Ambongo, die in zijn ogen probeerde te rechtvaardigen dat sommige Congolese politici zich aansluiten bij rebellen van M23 in het oosten van Congo. Dat schrijven Forum des As en Mediacongo.

In de recente paasmis had kardinaal Ambongo het over de « Alliance Fleuve Congo » (AFC), een rebellengroepering die werd opgericht door de vroegere voorzitter van de nationale kiescommissie (CENI), Corneille Nangaa. De AFC zou samenwerken met de rebellen van M23. Ambongo verklaarde dat de Congolezen in opstand komen wegens het optreden van de regering, die verhindert dat iedereen van de natuurlijke rijkdommen kan genieten. “We kunnen boos zijn op deze mensen en hen bestempelen als verraders”, klonk het. “Maar de kernvraag is: waarom doen deze mensen dit? De reden is dat er in Kinshasa nog altijd daden worden gesteld die anderen kwetsen, die de nationale gemeenschap ondermijnen en ertoe leiden dat anderen hun deel van de nationale koek krijgen.”

Regeringswoordvoerder Patrick Muyaya is niet te spreken over de uitspraken van de kardinaal. “Men zou deze woorden kunnen opvatten als een aanmoediging, als morele steun aan diegenen die de wapens opnemen om de macht in handen te krijgen”, aldus Muyaya. Hij wil dat de kardinaal zijn woorden verduidelijkt. Volgens Muyaya gaat het niet op om het grijpen naar wapens te steunen, “terwijl wij de weg van de democratie hebben gekozen”.

Goed betaalde verkozenen

Kardinaal Ambongo merkte ook op dat meer dan 70 procent van de nationale begroting wordt opgesoupeerd door de politieke klasse. Congo is één van de armste landen ter wereld, maar de verkozenen worden bijzonder goed betaald. Dit voedt de ontevredenheid en stimuleert sommigen om zich aan te sluiten bij de rebellen in het oosten, aldus Ambongo.

Volgens Muyaya heeft Congo momenteel een jaarbegroting van 16 miljard dollar en is er heel wat vooruitgang op het vlak van onderwijs en gezondheidszorg. “De kardinaal sprak van een begroting van amper 3 miljard dollar, maar dat klopt niet. We zitten nu aan een recordbegroting van 16 miljard. »

De regeringswoordvoerder vindt dat kardinaal Ambongo zijn woorden erg zorgvuldig moet kiezen. “Zeker in de context die de onze is.”

De minister van Volksgezondheid, Roger Kamba, stelt dat de oorlog in het oosten van het land de grootste oorzaak is van de verpaupering en de gezondheidsproblemen in het land. “Vrouwen raken ontheemd, worden verkracht en bevallen vroegtijdig. Meisjes raken zwanger. Dat zijn de grootste problemen in onze gezondheidszorg. Alle woorden die ertoe bijdragen dat deze situatie voortduurt, zijn in mijn ogen erg gevaarlijk.”

© CongoForum, 04.04.24 (db)

Beeld – bron: Rosalie Zawadi/Radio Okapi

.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.