Stichting sensibiliseert ontheemden uit Kwamouth rond ondernemerschap (CongoForum)

MALUKU – De Stichting Elysée Mondende Azidama Remèdes (FEMAR) bezocht op 8 april de Nzamu-school in de gemeente Maluku, waar Congolezen verblijven die het geweld in de streek van Kwamouth ontvluchtten. Het doel is om met hen te praten over ondernemerschap en de vraag hoe ze hun leven opnieuw kunnen opbouwen terwijl ze hun ervaringen trachten te verwerken.

In zijn toespraak nodigde Adolphe Mafuata, die verantwoordelijk is voor de programmering van de stichting, de deelnemers uit om na te denken over het soort bedrijf dat ze zouden kunnen starten om hun leven vooruit te helpen. “Jullie moeten je niet laten ontmoedigen door dit ongeluk dat jullie is overkomen en waarmee wij meeleven. Je moet niet blijven huilen om de doden en passief blijven. Als jullie nog altijd volhouden, bewijst dat dat jullie niet de minsten zijn. Jullie zijn sterk en jullie moeten die kracht gebruiken om jullie leven weer op te bouwen en verder te gaan.”

“Het is natuurlijk niet gemakkelijk, maar het leven is wat het is. Het is moeilijk om gebeurtenissen te voorspellen en voorzorgsmaatregelen te nemen, en het is onmogelijk om terug te gaan in de tijd en de pijn, het verdriet en de wonden in jullie harten uit te wissen. Jullie moeten allemaal nadenken over wat jullie in staat zal stellen om jullie leven weer op te bouwen en te herstellen van deze tragedie. Je moet zorgen voor je kinderen, je ouders, je broers en zussen die de situatie hebben overleefd. En jullie moeten voor hen vechten, voor jullie levens, om het geluk terug te winnen dat jullie zijn kwijtgeraakt”, zei Mafuata volgens Actualité.cd.

Als reactie op deze oproep vertelden de ontheemden over de obstakels die hen zouden kunnen verhinderen om aan de slag te gaan, zoals de ontoegankelijkheid van de site, die getroffen is door erosie, en het gebrek aan water en elektriciteit op de locatie.

“We willen de stichting bedanken dat ze aan ons heeft gedacht en vooral voor dit verrijkende onderhoud. We hopen dat deze uitwisseling niet theoretisch blijft, maar dat het zal leiden tot financiering zodat we er weer bovenop kunnen komen. We vragen iedere andere persoon van goede wil om zich bij Femar aan te sluiten en ons te helpen ons leven weer op te bouwen en deze plek te verlaten”, drong de voorzitter van de vluchtelingen aan.

Bij het bezoek deelde Femar voedsel en non-foodartikelen uit, waaronder zakken rijst, griesmeel, suiker, zout, pakken wasmiddel, zeep, kleding, schoenen, vruchtensap en koekjes. Deze ontheemden zijn met meer dan 100 mensen (20 huishoudens). Ze zijn anderhalf jaar geleden naar Kinshasa gevlucht voor de bloedbaden en moorden als gevolg van het grondgeschil tussen de Teke en de Yaka.

Deze mensen wonen in een oude verlaten school (de Nzamu-school in Maluku) waarvan de klaslokalen geen ramen of deuren meer hebben. Ouders en kinderen van alle leeftijden slapen op dezelfde verdieping. Elke week sterven er kinderen door ondervoeding en de ouders zijn aan hun lot overgelaten. Ze hebben voedsel noch kleding. De oorlog heeft alles van hen afgenomen: dierbaren, materiële goederen, al hun bezittingen, hun geestelijke en lichamelijke gezondheid.

© CongoForum, 10.04.24 (rk)

Beeld – bron: FEMAR

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.