Uitbreiding landbouw: Burundi en DR Congo keuren gezamenlijk actieplan goed (CongoForum)

KINSHASA – Congolese en Burundese deskundigen en vertegenwoordigers van de Wereldbank, IITA (Institut international d’agriculture tropicale) en INERA (Institut national pour l’Etude et la Recherche Agronomiques) kwamen deze week in Kinshasa bijeen om twee dagen lang te praten over de groei van de landbouw in het Grotemerengebied. Het ging om een vergadering van de regionale stuurgroep, onder toezicht van de Economische Gemeenschap van de Grotemerenlanden (CEPGL). Dat meldt Alternance.cd. De slotplechtigheid werd geleid door de secretaris-generaal voor Landbouw van de Democratische Republiek Congo, José Ilanga Lofonga, als vertegenwoordiger van de verantwoordelijke minister, José Mpanda Kabangu.

De tweede vergadering van de regionale stuurgroep voor regionale projecten in de landen van de Grote Meren (CORPIL) ging over de goedkeuring van een actieplan en een budget voor regionale coördinatie. Er werd ook gepraat over het opzetten van een kennisplatform in het kader van de CEPGL. De missie werd grotendeels volbracht, want tijdens de bijeenkomst in het Fleuve Congo-hotel in Kinshasa werd een gezamenlijk actieplan gevalideerd. De deelnemers brachten verslag uit over de voortgang van de activiteiten in het kader van de twee regionale projecten. In beide gevallen is er sprake van bemoedigende resultaten.

José Ilanga Lofonga verzekerde dat de Congolese en Burundese regeringen mechanismen zullen invoeren om de resultaten van de regionale projecten te controleren, ondersteunen en bestendigen.

Emmanuel Niyungeko, permanent secretaris van het Burundese ministerie van Milieu, Landbouw en Veeteelt, die de bevoegde minister vertegenwoordigde, verklaarde dat de aanbevelingen zullen helpen om de verwachte resultaten te bereiken. Hij bevestigde opnieuw het engagement van de Burundese regering om vooral in de landbouwsector de samenwerking tussen Congo en Burundi voort te zetten.

© CongoForum, 11.04.24 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.