Vermeende banden met AFC: “PPRD moet krachtiger reageren”, waarschuwt regeringswoordvoerder (CongoForum)

KINSHASA – De secretaris-generaal van de Unie voor Democratie en Sociale Vooruitgang (UDPS/Tshisekedi), Augustin Kabuya, heeft oud-president Joseph Kabila ervan beschuldigd de M23-rebellen in de provincie Noord-Kivu te steunen. Deze beschuldigingen komen nadat een aantal kaderleden van de Parti du Peuple pour la Reconstruction et la Démocratie (PPRD) van Joseph Kabila zich hadden aangesloten bij de Alliance Fleuve Congo (AFC) in de provincie Noord-Kivu. De AFC wordt geleid door de voormalige voorzitter van de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie (CENI), Corneille Nangaa.

Regeringswoordvoerder Patrick Muyaya reageerde met de boodschap dat het momenteel noodzakelijk is voor iedereen die Congo en de democratie verdedigt om een standpunt in te nemen over de situatie in het land als gevolg van het activisme van de M23-rebellen die door Kigali worden gesteund. Dat schrijft Actualité.cd.

“Wat de opmerkingen van de secretaris-generaal van de UDPS betreft, behouden we ons in het algemeen het recht voor om commentaar te geven op politieke activiteiten in deze context, maar er is een feit dat benadrukt moet worden: vandaag moeten al diegenen die gehecht zijn aan de democratie, voor al diegenen die de principes verdedigen waarvoor de pioniers van de onafhankelijkheid zijn gestorven, hun stem verheffen wanneer landgenoten denken dat ze hun toevlucht moeten nemen tot de wapens. En wanneer we zien dat bij degenen die zich hebben aangesloten, drie of vier, afkomstig zijn van dezelfde politieke partij, dacht ik dat ik hoorde dat er een reactie was, maar er is een meer gespierde reactie nodig, omdat ze anders de verdenkingen van de diensten zullen wekken bij het opsporen van de verantwoordelijken.”

“We moeten voorzichtig zijn en een onderscheid maken tussen politieke frustratie en een activiteit gericht op het doden van Congolezen, want een aanval betekent het doden van vrouwen, en het zijn onze vrouwen die het meest het leven verliezen”, zei Muyaya op een persbriefing die gisteren samen met zijn collega’s van Milieu en Duurzame Ontwikkeling en Volksgezondheid, Hygiëne en Preventie werd georganiseerd.

Sommige jongeren van de PPRD sloten zich aan bij de AFC-rebellen. Muyaya denkt dat het om een niet te groot aantal gaat maar vindt wel dat zo’n stap niet te rechtvaardigen is. De AFC werkt samen met de M23, en is zo betrokken bij de grote instabiliteit in het oosten. “Ik weet niet wat Kabuya bedoelt met ‘massaal’ als je drie of vier individuen ziet. Dit is geen opstand, dit is een daad van agressie door een vreemd land. Als landgenoten denken dat ze de kant moeten kiezen van iemand die andere Congolezen vermoordt onder het voorwendsel dat het niet goed gaat in het land, dan is er een echt probleem. Waarom houden we dan verkiezingen?”, verklaarde Muyaya.

De PPRD zegt niet ongerust te zijn omdat sommige jonge leden zich aansloten bij de AFC. Volgens Ferdinand Kambere, plaatsvervangend secretaris van de PPRD, hebben mensen de vrijheid om zich bij een politieke partij aan te sluiten en om ze te verlaten.

In het middenveld uitte de voorzitter van de Afrikaanse Associatie voor de verdediging van de mensenrechten (ASADHO), Jean-Claude Katende, zijn ongerustheid over de beschuldigingen van Augustin Kabuya, die volgens hem nodeloze verdeeldheid zaaien in het land. Volgens Katende moeten de rechtbanken de secretaris-generaal van de UDPS/Tshisekedi oproepen om bewijzen te leveren voor zijn beschuldigingen. “Als dat niet gebeurt, moet Augustin Kabuya vervolgd worden voor het verspreiden van valse geruchten en laster”.

© CongoForum, 04.04.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.