Wereldvoedselprogramma wil 600.000 kinderen in DR Congo eten geven (CongoForum)

KINSHASA – Door de moeilijke context in de Democratische Republiek Congo, waar voedselonzekerheid ongeveer 40% van de bevolking treft, behoren kinderen tot de meest kwetsbaren. Volgens een studie van Unicef uit 2022 is 41,8% van de kinderen onder de vijf jaar, ofwel 9,2 miljoen kinderen, ondervoed. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) komt in actie om 148.000 kinderen in vier provincies van voeding te voorzien, meldt Actualité.cd.

Volgens de voorspellingen van het VN-agentschap zal het aantal kinderen dat ‘voedingszorg’ nodig heeft in 2024 oplopen tot 600.000. De Unicef-studie wijst erop dat ondervoeding een verwoestende invloed heeft op de economische groei en armoede in stand houdt door direct productiviteitsverlies, hogere kosten voor gezondheidszorg en cognitieve tekortkomingen die leiden tot mislukkingen op school. De economische kosten van ondervoeding worden geschat op ruim 1,17 miljard dollar per jaar en vormen een ernstige bedreiging voor de duurzame ontwikkeling van het land.

Bijna de helft van de Congolese bevolking (40%) heeft te maken met verschillende niveaus van chronische voedselonzekerheid, volgens de resultaten van de tweede cyclus van de Geïntegreerde Classificatie van de Voedselzekerheidsfase (IPC). Uit de gegevens, die werden verzameld na een enquête in het hele land, blijkt dat acute voedselonzekerheid op een hoog niveau blijft bestaan.

Deze cijfers zijn in de loop van de tijd gestaag gestegen. Dertien van de 26 provincies en 77 van de 145 territoria werden als statistische eenheid genomen. Factoren die bijdragen aan deze verontrustende situatie zijn onder andere gewapende conflicten en geweld, natuurrampen, ziekte, de lage landbouwproductie en geldontwaarding. De zwaarst getroffen provincies zijn Kasai, Noord-Kivu, Ituri, Bas-Uélé, Haut-Uélé, Equateur, Tshuapa, Tshopo, Kwilu, Kwango en Mai-Ndombe.

Volgens cijfers van het WFP lijden meer dan 1,7 miljoen zwangere vrouwen en meisjes die borstvoeding geven aan acute ondervoeding, waardoor hun leven en dat van hun kinderen gevaar loopt. Het aantal mensen in Congo dat voedselhulp nodig heeft zal naar verwachting stijgen van 6,4 miljoen tot 8,4 miljoen in 2024.

“Bijna een kwart van de Congolese bevolking kampt nog altijd met acute voedselonzekerheid. De humanitaire behoeften bereiken recordhoogten, met name door het gebrek aan transport- en communicatie-infrastructuur, slechte toegang tot markten en, zelfs wanneer er voedsel beschikbaar is, kunnen veel mensen, zelfs personen die naar school gaan, zich door de hoge prijzen en dalende inkomens niet veroorloven om fatsoenlijk te eten”, aldus het persbericht van het WFP.

Het Wereldvoedselprogramma luidde op 22 maart opnieuw de noodklok over de rampzalige situatie in het oosten van Congo. Het voedselagentschap van de VN heeft moeite om de meest behoeftigen te voeden, omdat “de humanitaire financiering geen gelijke tred houdt”.

In een persbericht van donderdag 4 april kondigde het WFP aan dat het in totaal 10,4 miljoen dollar had ontvangen van de Japanse regering om zijn activiteiten in het oosten van Congo te kunnen voortzetten. Het VN-agentschap zei blij te zijn met deze steun “in een tijd van ongekende financieringstekorten”.

© CongoForum, 08.04.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Rosalie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.