Werkgevers hopen dat premier Suminwa een nieuwe wind laat waaien (CongoForum)

KINSHASA – De werkgeversorganisatie FEC denkt dat de benoeming van Judith Suminwa als nieuwe Congolese premier een goede zaak kan zijn voor het bedrijfsleven. Eliane Munkeni, tweede ondervoorzitter bij de FEC, verwacht dat de nieuwe premier goed zal luisteren naar de verzuchtingen van ondernemers en werkgevers.

Het veelvoud aan taksen is één van de problemen die de ondernemers dwars zitten. In de provincies blijken de gouverneurs graag taksen te bedenken als compensatie voor het feit dat ze geen middelen teruggestort krijgen van de centrale regering.

Een ander probleem is het bestaan van een systeem waarbij rekeningen klanten, leveranciers of banken kunnen worden geblokkeerd. Dit gebeurt om zakenlui te dwingen om hun schulden aan de Congolese fiscus te voldoen.

Eliane Munkeni dringt erop aan dat de toekomstige minister van Financiën de fiscale controles zou hervormen. De ambtenaren bij de fiscus moeten worden bijgeschoold, vindt ze. Dit zou moeten leiden tot meer vertrouwen tussen de ambtenarij en het bedrijfsleven.

De werkgeversorganisatie is ook niet gelukkig over het feit dat de fiscus premies geeft aan personen die aangifte doen van gesjoemel door zakenlui. Het gebeurt dat Congolezen bij de fiscus melden dat iemands boekhouding niet in orde is. Wanneer de fiscus dan een controle doet, ontvangt de melder een premie. “In een omgeving zoals de onze vernietigt dit systeem de economie”, meent Munkeni.

De vrouw van de FEC is verder positief over het aantreden van Judith Suminwa. Congo heeft nu voor het eerst een vrouwelijke eerste minister, terwijl de Congolese politiek traditioneel wordt gedomineerd door mannen.

© CongoForum, 05.04.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/cellcom ministere Plan

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.