Enorm veel gedetineerden ontsnapt uit gevangenis Beni na gewapende aanval (CongoForum)

BENI – Rond 4 uur deze ochtend vielen niet-geïdentificeerde gewapende mannen de centrale Kangbayi-gevangenis van Beni, in de provincie Noord-Kivu, aan. De aanvallers slaagden erin vele honderden gevangenen te bevrijden nadat ze de deuren van de gevangenis hadden vernield. Volgens de waarnemende burgemeester van Beni, Modeste Bakwanamaha, gebruikten de daders gasflessen om de deuren te vernielen.

Modeste Bakwanamaha voegt eraan toe dat de aanvallers zeer talrijk waren en de militaire positie op de heuvel boven de gevangenis aanvielen omdat die belangrijk is voor de bewaking en de gevangenis. “Het is echt jammer, want meer dan 1.000 gedetineerden zijn naar een onbekende bestemming gevlucht. We vragen aan de bevolking om het te melden wanneer ze gevangenen in de stad opmerken. Van de meer dan 1.000 gevangenen die in de gevangenis werden vastgehouden, bleven er slechts honderd vrijwillig daar”, verklaarde de interim-burgemeester van Beni. Hij vermoedt dat de aanslag is georganiseerd door ADF-rebellen.

Volgens onafhankelijke bronnen werden in deze gevangenis zeker 1.300 gedetineerden vastgehouden. Meer dan 90% zou zijn gevlucht, wat een veiligheidsrisico voor de regio vormt.

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft ondertussen de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op de gevangenis van Beni en voor die op een militaire basis van het Congolese leger, aldus het agentschap Amaq onder vermelding van een militaire bron. Maar de aanval op de militaire basis wordt op dit moment niet bevestigd.

© CongoForum – Roger Mulyata, 20.10.20 (rok)

Beeld: centrale gevangenis van Beni

Bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.