Zuid-Ubangi: gouverneur Mabenze verbitterd door levensomstandigheden Centraal-Afrikaanse vluchtelingen (CongoForum)

GEMENA- De gouverneur van de provincie Zuid-Ubangi, Jean-Claude Mabenze Gbey Benz, zegt verbitterd te zijn over de levensomstandigheden van de Centraal-Afrikaanse vluchtelingen in het dorp Congo Rive dat in zijn provincie ligt, bericht Zoom.Eco.

Hij zei dit afgelopen zaterdag tijdens een bezoek aan de Centraal-Afrikaanse vluchtelingen die gevestigd zijn in het dorp Congo Rive, op enkele kilometers van de stad Zongo aan de grens tussen de Democratische Republiek Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Ten overstaan van de Centraal-Afrikaanse vluchtelingen betreurde Jean-Claude Mabenze Gbey Benz hun levensomstandigheden, waarbij hij erop wees dat de realiteit ter plaatse in strijd is met wat hij als rapport over hun verzorging heeft ontvangen.

“Wat ik heb gezien zijn mensen die zonder waardigheid leven, die totaal aan hun lot zijn overgelaten. Er is geen zorg, noch op het gebied van hygiëne, veiligheid, of zelfs humanitair. Ik vraag me af of er werkelijk humanitaire organisaties in deze wereld zijn die zich om vluchtelingen bekommeren. Het is weerzinwekkend en het mag zo niet doorgaan,” zegt hij.

Bewoners

De bewoners van dit dorp betreuren het dat deze Centraalafrikaanse vluchtelingen zeven maanden na hun aankomst in dit deel van de Democratische Republiek Congo door de autoriteiten aan hun droevige lot worden overgelaten.

“De Centraal-Afrikaanse vluchtelingen zijn hier gekomen en worden niet gesteund door onze autoriteiten. Er is hier geen drinkwater. Ze gaan naar onze velden om te zoeken naar bundels hout en cassavebladeren. We laten alles in de handen van God. Aangezien zij hier zijn, moeten wij hen helpen”, zeggen de bewoners.

Jean-Claude Mabenze Gbey Benz heeft de Nationale Commissie voor vluchtelingen (CNR) opgedragen zich over deze Centraal-Afrikaanse vluchtelingen te ontfermen door de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor vluchtelingen aan te bevelen zijn verbintenissen na te komen.

“Ik kwam met eigen ogen kijken om verslag uit te brengen aan de bevoegde autoriteiten, zodat hier iets kan worden gedaan. Dit is voor ons niet haalbaar. Ziet u, wij zijn in een dorp van 300 mensen met 5.000 vluchtelingen, er is geen voedsel, de sanitaire omstandigheden zijn niet in orde. Mensen leven als beesten. Dit moet stoppen. Laat het HCR (Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen) zijn toezeggingen doen, zodat de zaken veranderen”, zei hij.

© CongoForum, 26.07.21

Beeld: Jean-Claude Mabenze Gbey Benz

Bron: Facebook

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.