Corruptie in de DR Congo: “Ieder jaar loopt de Schatkist 27 miljard dollar mis” (CongoForum)

KINSHASA – “Ieder jaar ontsnapt 27 miljard dollar aan de Schatkist”. Dat verklaarde professor Boniface Kabisa, een specialist in criminologie en criminalistiek, op Radio Okapi. Hij deed zijn uitspraak in het kader van de Internationale Dag van de Corruptiebestrijding die elk jaar op 9 december over de hele wereld wordt gevierd.

Professor Kabisa wijst erop dat het bedrag (veel) groter is dan de jaarlijkse staatsbegroting en dat het gaat om centen die Congo zouden kunnen helpen om zich te ontwikkelen en overheidspersoneel te betalen. Kabisa, die nog werkte voor de vorige president Joseph Kabila, vindt dat er sprake is van een maffiaregering die de corruptie in de DR Congo organiseert.

“De regering ondermijnt de instellingen van dit land. Ik maakte ooit deel uit van deze corrupte organisatie, die ik georganiseerde maffia noem. Ze hebben hun rechters, ze hebben hun advocaten, ze hebben hun dokters op alle gebieden, zelfs hun architecten”, vervolgde Kabisa.

De professor is van mening dat alles in het land is georganiseerd om de corruptie te bestendigen. “De corruptie varieert van ernstig tot rampzalig”.

Ergste corruptie bij gerecht

Corruptie wordt nooit bestreden in ons land, zegt de expert. “Bij alles wat mensen doen, zelfs bij internationale instellingen in ons land, zien we corruptie. Dan kunnen we ‘generieke oefeningen’ doen. Men moet beginnen met kennis te vergaren over de organisatie en de structuren van die organisatie. De oplossing: het is vandaag wenselijk dat we speciaal daarvoor een jurisdictie creëren”.

Corruptie is een plaag die de Congolese samenleving teistert. Ze legt een zware hypotheek op de ontwikkeling van het land. Radio Okapi zendt daarom een reeks producties uit om de Congolese bevolking bewust te maken van de impact van corruptie.

© CongoForum, 08.12.20 (rok)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.