Nationaal park Kahuzi-Biega viert 50-jarig bestaan (CongoForum)


BUKAVU – Het Nationaal Park Kahuzi-Biega (PNKB) – genoemd naar twee uitgedoofde vulkanen – vierde maandag 30 november 2020 zijn 50-jarig jubileum, meldt Radio Okapi. Het park, dat als Unesco-werelderfgoed is erkend, kampt met verschillende uitdagingen, vooral dan onveiligheid en herhaalde ‘invasies’ van mensen die in de omgeving wonen.

Het nationale park is opgericht in 1970. Tien jaar later werd het opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het grootste deel van het park ligt in de provincie Zuid-Kivu (in het oosten van de Democratische Republiek Congo), maar sommige delen liggen in de provincies Noord-Kivu en Maniema.

In het 6.000 km2 grote park zijn 136 soorten zoogdieren geïdentificeerd, waaronder de oostelijke laaglandgorilla en de berggorilla. Ook zijn er oostelijke chimpansees, uilapen (of nachtapen), bosolifanten en buffels te vinden.

In 1996 trof de eerste Congolese burgeroorlog ook het park waarna tal van lokale conflicten Kahuzi-Biega bleven teisteren, ook conflicten met de inheemse bewoners van het park. Al sinds 1997 is het park in gevaar en staat het op de zwarte lijst van bedreigd werelderfgoed, laat Radio Okapi weten. Om het van deze zwarte lijst te halen, zal de onveiligheid moeten verminderen en moet ook de ‘invasie’ van het park door naburige gemeenschappen aangepakt worden.

Het Nationaal Kahuzi Biega Park wordt beschouwd als een van de belangrijkste toeristische attracties in Congo.

© CongoForum, 01.12.20 (PjV)
Beeld – bron: Nationaal Park Kahuzi-Biega 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.