Twaalf doden bij dubbele aanval in Ituri (CongoForum)

ITURI: Ten minste twaalf mensen zijn maandag 30 november bij een dubbele aanval om het leven gekomen. Dat meldt Radio Okapi. Gewapende mannen vielen aan in de gebieden Djugu en Mambasa in de provincie Ituri, in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. Volgens lokale bronnen werden de moorden gepleegd door de gewapende groep CODECO (coopérative pour le développement du Congo) en door Maï-Maï-rebellen.

Onder de slachtoffers zijn zowel kinderen als vrouwen. Andere burgers werden op gewelddadige wijze meegenomen en verplicht om de goederen te vervoeren die door de aanvallers waren geplunderd.

Bij de eerste aanval, op de Bahema Badjere-chefferie op het grondgebied van Djugu, werden negen mensen vermoord door gewapende mannen die door getuigen werden geïdentificeerd als CODECO-militieleden. De moorden gebeurden maandag rond 23.00 uur lokale tijd in Mblé-mblé, Bando en Tsa, drie onderdelen van dezelfde chefferie. De slachtoffers werden doorzeefd met kogels voordat ze met een machete werden bewerkt, zei de voorzitter van het maatschappelijk middenveld van Bahema Badjere, Désiré Malodra.

Onder de doden vallen drie vrouwen en zes kinderen te betreuren. Drie ernstig gewonden werden door Bengaalse Monusco-vredestroepen (VN) geëvacueerd naar het ziekenhuis van Bule, voegde Désiré Malodra eraan toe, aldus Radio Okapi.

Ook op het grondgebied van Mambasa zijn maandag drie mensen omgekomen. Daar ging het om een aanval van Maï-Maï-rebellen. Die deden een aanval op een door China gerunde goudmijnsite. Tijdens een confrontatie met soldaten werden twee aanvallers gedood en stierf een burger nadat hij was geraakt door een verdwaalde kogel, zeggen getuigen. Ze voegen eraan toe dat zeven andere mensen, waaronder vijf vrouwen, met geweld werden meegenomen om de geplunderde goederen te vervoeren.

@ CongoForum, 02.12.20 (PjV)

Afbeeldingen – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.