Ambassadeur Roxane de Bilderling: “Geen sprake van hertekening Congolese grenzen” (CongoForum)

GOMA – Er kan geen sprake zijn van een aanpassing van de Congolese grenzen in het kader van één of andere bemiddeling. Dat heeft de Belgische ambassadeur in Congo, Roxane de Bilderling, gezegd na een gesprek met de vice-gouverneur van Noord-Kivu in Goma.

“België was één van de eerste landen die de Rwandese aanwezigheid in Noord-Kivu, via M23, aan de kaak stelden”, verklaarde de diplomate. “De Rwandezen moeten zich terugtrekken uit Congo. Oplossingen moeten respect tonen voor de grenzen van de DR Congo. Wij zijn het ermee eens dat de diverse partijen rond de tafel moeten gaan zitten om te praten. Maar er kan geen sprake zijn van een hertekening van de grenzen in het kader van een bemiddeling.”

Roxane de Bilderling wijst op de sombere humanitaire situatie van de vele ontheemden in Noord-Kivu, aldus Le Potentiel. Veel Congolezen sloegen op de vlucht door de aanvallen van M23, met steun uit Rwanda.

“We engageren ons om het leed te verlichten van sommige van de ontheemde families”, zei De Bilderling. “De humanitaire situatie is dramatisch. Wij wensen dat er een einde aan de oorlog komt zodat de ontheemden naar huis kunnen terugkeren. Dat is de beste oplossing.”

Nog steeds volgens de ambassadrice wordt de militaire samenwerking tussen België en Congo voortgezet. Het gaat dan vooral om de opleiding van Congolese militairen.

© CongoForum, 17.04.24 (db)

Beeld – bron: wikipedia

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.