Kinshasa: 1.600 voormalige ‘kuluna’ keren terug na heropvoeding in Kaniama Kasese (CongoForum)

KINSHASA – Een eerste groep van 1.600 gewezen ‘kuluna’ (stadsboeven) keerde afgelopen zondag terug naar Kinshasa na het voltooien van een tweejarig heropvoedings- en beroepsopleidingsprogramma in Kaniama Kasese. Dat meldt Actualité.CD. De jongeren, die het beroep van metser en timmerman leerden, zullen worden betrokken bij ontwikkelingsprojecten in het land.

Het is de bedoeling om deze heropgevoede jongeren in te zetten bij landbouwprojecten en bij de bouw van scholen en ziekenhuizen. Een specifieke groep zal worden opgezet in de gemeente Nsele, in Kinshasa, waar ze banken zullen maken voor scholen die geen meubilair hebben. Dezelfde jongeren zullen ook meewerken aan de renovatie van het algemeen ziekenhuis van Kintambo.

Deze integratie van voormalige kuluna in de maatschappij maakt deel uit van een breder initiatief van president Félix Tshisekedi om de ‘Nationale Dienst’, die in 1997 door M’zee Laurent Désiré Kabila werd opgericht, nieuw leven in te blazen. Het is de bedoeling om jonge afgestudeerden en werkloze vrijwilligers te betrekken bij het leren van verschillende beroepen en om hun gevoel van patriottisme te versterken.

In september 2022 speelde de dienst een sleutelrol bij de levering van 1.500 ton maïs aan Kinshasa ter verbetering van de voedselzekerheid. Daarnaast is de regering sinds 29 maart gestart met een grootschalige operatie, “Zwarte Panter”, om banditisme en criminaliteit in sommige steden te bestrijden. De regering wil iets doen aan het stadsbanditisme, zeker in Kinshasa. De activiteiten van de kuluna leidden tot groot ongenoegen bij de lokale bevolking.

© CongoForum, 16.04.24 (em)

Beeld – bron: John Bompengo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.